Premijer Federacije BiH posjetio Tešanj

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su danas općinu Tešanj gdje su se susreli sOpćinskim načelnikom Suadom Huskićem i privrednicima.

Razgovarano je o javnim infrastrukturnim radovima i investicijima u Tešnju, kao i o uticaju pandemije koronavirusa na oblast zdravstva i ekonomiju općine.

Razgovarali smo o strateškim projektima na području općine Tešanj, gradnji 110 kV trafostanice u Jelahu, i prema informacijama uskoro bi trebala početi gradnja ove trafostanice. Također, razgovarli smo i o gradnji kružnog toka u Jelahu, te priključku poslovne zone Glinište na magistralnu cestu, ali i o izgradnji Koridora Vc. Očekujemo u naredna dva do tri mjeseca projektovanje na toj trasi i nadamo se da će početi proces ugovaranja javnih nabavki do kraja ove godine, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Cilj sastanka sa privrednicima je vidjeti kako pandemija utiče na industrijsku sredinu jer Tešanj ima veliki obim industrijske proizvodnje, te je presjek stanja u općini Tešanj indikativan za cijelu Federaciju BiH, rekao je Premijer Fadil Novalić.

Premijer je potvrdio da su jučer banke odobrile sredstva za izgradnju dionice koridora Vc, od Medakova u Tešnju do iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, plus 60 miliona eura koliko je osigurano ranije.

Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Sada slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi se do Nove godine otvorio tender za izgradnju, pojasnio je Premijer.

Iz Federalnog budžeta, kao pomoć privredi u Tešnju kroz korona zakon osigurano je 3,6 miliona KM.

 

Powered by WPeMatico

O Press Opcine