Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH

Više od 170 načelnika općina, gradonačelnika i predstavnika mjesnih zajednica prisustvovalo je sastanku u Sarajevu povodom razmjene iskustava i dobrih praksi za jaču ulogu mjesnih zajednica u BIH sa osvrtom na studijske posjete u Republiku Hrvatsku, Republiku Srbiju i Kraljevinu Švedsku.

Učesnici su imali priliku da iznesu svoja iskustva koja su prikupili na studijskim posjetama, sprovedene aktivnosti i ostvarene rezultate, te ukazati na promjene koje mogu da urade u lokalnim zajednicama po uzoru na zemlje domaćine

Tokom sastanka, svi prisutni su se složili da u rješavanje lokalnih problema treba aktivno uključiti građane. Iz iskustva sa studijskih posjeta, navode učesnici, dosta toga se može primijeniti u njihovim zajednicama.

 

Ovo je jedan uspješan projekat. Nadamo se da ćemo i u nastavku projekta isti pristup imati i nadamo se da ćemo tu praksu moći prenijeti na ostale mjesne zajednice na prostoru općine Tešanj, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Projekat Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH zajednička je inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, čija je vrijednost 14,5 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 120 mjesnih zajednica i 20 JLS širom zemlje, među kojima i Općina Tešanj, što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života 300.000 ljudi.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *