Jačanje elektroenergetskog sektora na području općine Tešanj

Općinski načelnik Suad Huskić sa saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima Elektroprenosa BiH i Vlade Federacije BiH u vezi gradnje 110 kW trafo stanice za područje općine Tešanj i novog dalekovoda. Sastanku su prisustvovali Alaudin Alihodžić, Izvršni direktor za planiranje i inžinjering u Elektroprenosu BiH, savjetnik Premijera FBiH Gordan Čahtarević i Širaza Brka, Kabinet Premijera FBiH.

Prošle godine je usaglašena lokacija za gradnju nove 110 kV trafo stanice u poslovnoj zoni Glinište i trenutno je u toku javna nabavka za investiciju cca 6 miliona KM. Očekivanja su da se posao realizuje do kraja 2018. godine.

Na sastanku je razgovarano posebno o narednoj fazi, gradnji 110 kV dalekovoda Tešanj – Jelah. Općina Tešanj je stava da je poželjno da se gradi podzemni vod, a ukoliko to nije moguće da se koristi trasa postojećeg dalekovoda Tešanj – Jelah. Razlog je nastojanje da se sačuva zemljište za stambenu i poslovnu gradnju, tj da se izbjegne zauzimanje slobodnih površina novim dalekovodima.

Dogovoreni su naredni koraci u realizaciji obje cjeline projekta (trafo stanica i dalekovod) jačanja elektroenergetskog sektora na području općine Tešanj.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *