OO SDA: Reagovanje

OO SDP Tešanj demonstrira duže vrijeme elementarno nepoznavanje institucionalnog funkcionisanja, a gromoglasna intepretacija propisa i dizanje galame o svemu što nije interes ove partije odavno je postala zaglužujuća buka i zbunjivanje javnosti. Rukovodstvo tešanjskog SDPa je prije nekoliko mjeseci putem raznih lokalnih i državnih medija tvrdilo o tome kako općinska vlast donosi neustavne i nezakonite odluke samo zbog toga jer je član SDPa smijenjen sa pozicije Predsjedavajućeg Vijeća. Iako je smjena provedena na potpuno isti način na koji se dogodilo i postavljenje, dakle većinom u Općinskom vijeću, vijećnici SDPa su napustili sjednicu Vijeća i iznijeli niz neosnovanih optužbi u javnosti. SDPove tvrdnje o neustavnosti i nezakonitosti su se raspršile u zraku jer nijedna nije dokazana u pravnim procedurama.

Na poslednjoj sjednici Općinskog vijeća Tešanj, ono što su pokazali vijećnici iz kluba SDP-a je isto ono što su neke snage radile 1992. godine, a rade to često i danas u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Prijetnje, nepoštivanje poslovnika, nepoštivanje tijela kojem pripadaju, vrijeđanje Općinskog Načelnika i pomoćnika općinskog načelnika i na kraju napuštanje sjednice, kada su se umorili vjerovatno od silnih inicijativa i pitanja koje nemaju nikakvu svrhu, osim kako minimizirati rad i dostignuća Načelnika i Općine u cjelini. I da ne zaboravimo veličanje i izdvajanje jednog od gostiju na sjednici, ideala tešanjskog SDP-a Senada Subašića, od svakog vijećnika SDPa koji je izašao za govornicu.

Kulminacija se desila kada se prešlo na raspravu o imenovanjima u upravnim odborima. Naime vijećnici SDP su imali amandmane, koji su nezakoniti, koji isključuju prethodno provedene zakonom predviđene procedure. I vrhunac je bio kada vijećnik Kaser, koji nikako ne može da preboli profesionalnu dužnost predsjedavajućeg vijeća, u ime Kluba SDPa počinje da prijeti i Vijeću i općinskom Načelniku. I to riječima kao što su: „zato upozoravam vijećnike“,“ na ovaj način se pokazuje sila i dominacija općinskog Načelnika“, „ovakva odluka može proizvesti političke i ekonomske posljedice po Općinu Tešanj, a za koje će isključivo biti odgovoran Načelnik Općine Tešanj“. Prema ovim riječima kazanim u ime SDP-a, iako Odluku donosi Općinsko vijeće, odgovoran će biti za takvu Odluku Općinski Načelnik.
I kada su sve ovo ispričali, izvrijeđali, napustili su sjednicu Vijeća samo zbog toga što jedan član Upravnog odbora Opće bolnice nije po njihovoj volji. Država za čovjeka se pretvorila u borbu za člana upravnog odbora.

Predsjednik kluba vijećnika SDA u OV Tešanj
Amir Kurtić

O Tesanj Net

3 0 komentara

  1. Al spiskovi i dalje ne izlaze u javnost…

  2. Amire jesi ti siguran da znas sta si htio reci? Da nisi mozda zamjenio nekoga za Nacelnika koji je javno rekao da ne postuje Poslovnik o radu kada se nije zelio izjasniti o amandmanima a sto je usput receno bio duzan uraditi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *