Godišnjica smrti prim.dr. Muhamed hafiz Članjak

muhamed-clanjak

Petog decembra navršava se osam godina od smrti prim.dr. Muhameda hafiz Članjka, prvog Predsjednika Općine Tešanj i prvog Predsjednika Stranke za BiH Tešanj.

Rođen je u Raduši 1931.godine. Bio je direktor Doma zdravlja Tešanj, od 1991. godine obnašao je funkciju Predsjednika Skupštine općine Tešanj, a bio je i prvi Predsjednik Ratnog predsjedništva općine Tešanj. Dakle, u najtežim trenucima za općinu Tešanj nalazio se na rukovodećim mjestima i svojom mudrošću i poštenjem dao veliki doprinos odbrani Tešnja i čuvanju dobrih međunacionalnih odnosa na ovim prostorima. Nažalost, smijenjen je sa te funkcije od strane tadašnje SDA i njenih kadrova željnih vlasti i pozicija.

Već nekoliko godina stoji Inicijativa Stranke za Bosnu i Hercegovinu da se sjećanje na dr. Članjka obilježava u okviru institucija Općine Tešanj i da njegovo ime nosi ili Opća bolnica Tešanj ili Dom zdravlja Tešanj. Međutim, dosadašnja vlast općine Tešanj nije ovu Inicijativu nikad ozbiljnije ni razmatrala, niti je našla za shodno da se godišnjica smrti ove istaknute ličnosti na bilo koji način obilježava.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da zaista treba dati značaj ljudima koji su za svog života zadužili našu sredinu, a jedan od njih je svakako i rahmetli dr. Muhamed Članjak koji je bio hafiz, ljekar i humanista, intelektualac i vjernik, političar i nadasve ČOVJEK.

Press služba OS SBiH Tešanj
Općinski Savjet SBiH Tešanj
Dana, 04.12.2013.godine

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *