“NOVI” AGROMIX KREĆE PUNOM PAROM

Fabrika stočne hrane „Agromix“ u Doboju od ponedjeljka će krenuti sa punom proizvodnjom, što su i poljoprivrednici u Srpskoj pozdravili sa velikim oduševljenjem, jer, kako kažu, podržavaju svaki vid proizvodnje, odnosno svako pokretanja poljoprivrede.

Naime, radi se o firmi koju je prije dvije godine preuzeo tešanjski „Madi“, a iz ove kompanije ističu da su trenutno u testnoj fazi, te da do ponedjeljka kreću sa proizvodnjom punom parom.

Edin Jabandžić, izvršni direktor „Madija“, kazao je za „Nezavisne novine“ da je primarni cilj proizvodnje da u kompletnoj dobojskoj regiji, ali i cijeloj BiH, otkupe što više žitarica od domaćih poljoprivrednika.

„Fabrika ovih dana kreće intenzivno sa radom i ona će sa svojim kapacitetom i novom modernizacijom biti i najveća fabrika stočne hrane u BiH“, kazao je Jabandžić i dodao da će fabrika proizvoditi 100.000 tona hrane godišnje.

Kako je rekao, očekuju da kupci budu domaće stanovništvo, ali sigurno je da će u narednom periodu imati prostora i za izvoz.

„Kada je u pitanju ukupna investicija, riječ je o cifri oko 19 miliona KM“, kazao je Jabandžić i dodao da pored postojeće, radi se i o potpuno novoj hali od 250 metara kvadratnih, te o novim silosnim kapacitetima koji su prošireni za 20 puta.

Prema njegovim riječima, to će biti rad u jednoj smjeni, ali kako kaže, imaće mogućnost proširenja i linija, ali i rada u smjenama, tako da kapacitet nije konačan.

Ističe da „Agromix“ zapošljava 50 radnika, ali kako je objasnio Jabandžić, biće zaposleno nekoliko dodatnih inženjera i nekoliko radnika da bi se ova prvobitna planirana količina mogla proizvoditi.

Potvrdio nam je da su kapaciteti za izuzimanje ovogodišnjeg roda pšenice i kukuruza, ali i drugih žitarica, spremni.

„Smještaj, sušenje i sve ostalo ćemo raditi, izuzimati, otkupljivati, lagerovati. Ovo je jedna ozbiljna prilika za kompletnu regiju da se dalje razvija i da se ubrza obrada neobrađenih površina te da se one zasiju“, zaključio je Jabandžić.

Da je nova fabrika koja će se baviti proizvodnjom, ali i otkupom žitarica, jako značajna za poljoprivrednike, kaže i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

„Mi seljaci se uvijek radujemo kada dođemo u situaciju da biramo između više kupaca naših proizvoda, prije svega žitarica, a s obzirom na to da je to firma koja je najveći proizvođač pilećeg mesa, sigurno je da će biti i vodeći potrošač naših žitarica“, kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, nadaju se da će u jednoj lojalnoj konkurenciji uspjeti postići korektnu cijenu za žitarice.

„Svakako da pozdravljamo svaki vid proizvodnje, svaki vid pokretanja naše poljoprivrede i očekujemo da ćemo imati solidnu saradnju“, kazao je Marinković i dodao da je jako bitno da će poljoprivrednici otvaranjem nove fabrike imati više izbora prilikom prodaje žitarica.

O Tesanj Net