REAGOVANJE: Neofašizam mora biti pobijeđen u interesu svih bh građana

Obilježismo još jedan značajan datum naše bh Istorije, Dan džavnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar-Dan ZAVNOBiH-a, kada je vraćena državnost BiH, potvrđena na AVNOJ-u 1943. godine. Svjedoci smo odnosa različitih politika i političara prema ovom značajnom bh prazniku, koji bi negirali sve što je bosanskohercegovačko, s tendencijom njenog potpunog uništenja.

U negiranju bosanskohercegovačke državnosti, negiranju ZAVNOBiH-a i anifašističe borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine prednjači Milorad Dodik, ali od njega nas ništa više ne može iznenaditi.

Međutim, nerazumljiv je odnos ,,probosanskih patriotskih politika“ u BiH, zvaničnika državne vlasti koji ,,nemaju vremena“ da se priključe mnoštvu bh građana, i šire, na istorijskim mjestima događaja koji su značajni za konstutuisanje moderne BiH, po mjeri svih njenih građana i naroda. Neki bi rado da BiH postoji od ,,Dejtona,, što odgovara etnopolitikama, da kontrolišu i teritorije gdje su ,,većina“.

Iz godine u godinu, lokalna vlast u Općini Tešanj, predvođena sa SDA, od prvobitnog ignorisanja 25. novembra, kao značajnog datuma, a u novije vrijeme licemjernog obilježavanja, bez priznavanja partizanskog doprinosa antifašističkom otporu i pobjedi nad nacifašistima i kolaboracionistima, raznih boja, domaćim izdajnicima.

Ovo potvrđuje činjenica da u Protokolu Općine Tešanj o obilježavanju Dana državnosti nema sadržaja koji odaju priznanje palim borcima u Narodnosolobodilačkom ratu i zaslužnim pojedincima, koji svjedoče da je Tešanj dao značajan doprinos u otporu fašizmu, značajan broj boraca, pa i prvoboraca, Narodnih heroja, ali i vijećnika ZAVNOBiH-a.
Pitanje je, čiji je to interes, a sigurno je da ne ide u prilog ni građanima ni BiH, osim onima koji bi da BiH postoji od ,,Dejtona“, pa tako može i nestati.

Energično smo protiv takvog odnosa lokalne vlasti prema tekovinama NOR, antifašističke tradicije Tešnja, politike „sve je počelo sa nama“, zaboravljajući poginule borce NOR i žrtve fašističkog terora.

Danas nam je nužno potreban antifašistički front, a ne političke igre zaradi pukog očuvanja pozicija vlasti, pa i na štetu Domovine.

Neofašizam mora biti pobijeđen u interesu svih bh gradjana…

SMRT FAŠIZMU/SLOBODA NARODU!

Naša stranka Tešanj

O Tesanj Net