Projekat Žogarija

OSNOVNA ŠKOLA „HUSO HODŽIĆ“ DOMAĆIN MEĐUNARODNOG SPORTSKO-EDUKATIVNO-ZABAVNOG PROJEKTA „ŽOGARIJA“

20140417_113531

„Žogarija“ je veliki projekt, koji se već devetu godinu za redom provodi u više zemalja regije, a ima izravnu podršku Radiotelevizije Slovenije, slovenske Vlade, UEFA-e te niza drugih institucija i sponzora.

Svrha i cilj „Žogarije“ je preko sporta i popratnih odgojnih djelatnosti jačanje povezivanja, prijateljstva i uzajamnog života među mladima i narodima. Zato su nosioci aktivnosti kod izvedbi „Žogarije“ u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Hrvatskoj te u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini mladi iz osnovnih škola. Na ovakav način mladi predstavljaju most suživota, saradnje i novih oblika povezivanja mladih generacija susjedskih i prijateljskih država. Žogarija predstavlja sportsko druženje, kretanje i zabavu mladih. Sadržaji i svrha „Žogarije“ su također i razvijanje i poticanje strpljivosti, fair play-a u igrama sa loptom, nastupima navijačkih skupina, druženje i zabava s pjevačkim i plesnim nastupima, stvaranje u kreativnim radionicama, osvještavanja o značenju zdrave prehrane i ekološko osvještavanje u smislu očuvanja prirode. Nogometno i ostalo sportsko događanje odvija se na ograđenom igralištu s umjetnom travom. Na svim priredbama je dat veliki naglasak odgoju mladih sportaša u duhu fair play-a, što naglašava uvodni protokol na svakoj priredbi, a također i to da djeca sama sebi sude.

U našoj školi „Žogarija“ je održana jučer, 17.aprila 2014., s početkom u 11h. Učešće su uzele četiri škole sa naše Općine. Takmičenje se održalo u nogometu, šest štafetnih igara te u kvizu znanja. 1. Mjesto je pripalo o.š. „Gazi Ferhat-beg“ Jablanica, 2.mjesto o.š. „1.mart“ Jelah, a 3.mjesto o.š. „Kulin-ban“ Tešanjka.

Nakon sportsko-edukativno-zabavnih aktivnosti, učenici su se opustili i nastavili druženje sa Mirsadom Abdagićem – Kiketom.

 

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *