21. GODIŠNJICA ZLOČINA U STUPNOM DOLU

21. GODIŠNJICA ZLOČINA U STUPNOM DOLU

U četvrtak 21.10.2014. godine Stupni Do, selo u Općini Vareš i ovaj put je bilo stjecište sjećanja i odavanja počasti.

Naime, istog datuma prije 21 godinu u ovom selu, snage HVO-a su ubile 38 civila.

Okupljanje na isti datum već je tradicija i dio borbe za nezaborav, kako ovdje kažu.

To je dan i prilika da se obiđu mezarja u Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima, Budoželju, a potom i u Stupnom Dolu. Prouči se fatiha, položi cvijeće… Dan prije Udruženje logoraša Vareša priredi veće sjećanja.

Na skupu u Stupnom Dolu koji po nepisanom pravilu svih ovih godina počinje u 12 sati, učenici osnovne škole iz Vareša prirede prigodan kulturno-umjetnički program, a velikom broju građana koji su došli na ovo mjesto obratio se najprije Halid Likić, predsjednik Mjesne zajednice Stupni Do koji je kazao:

           -Život se vratio u Stupni Do. Ostvaren je stopostotni povratak kao malo gdje.Živimo ovdje na svoj način. Od svoga rada živimo i ne damno se pod noge. Isto kao što se nismo dali 1993. godine. O kaznama zločincima niti mislimo niti nas je briga. Nema kazne za zločin. Kazna ne vraća živote. To što su uradili ostaje njihova sramota, a naš bol. Neka svako nosi svoje!

Pred više hiljada građana govorio je i Munib Husejnagić, premijer Zeničko-dobojskog kantona naglašavajući posebno ponos i hrabrost stanovnika Stupnog Dola koji su smogli snage da vrate život u ovo selo:

            – Poštujući tradiciju da se na današnji dan oda počast onima koji su ubijeni na svojim ognjištima dužnost mi je da izarzim zahvalnost onima koji su se vratili u Stupni do i ponovo ga učinili ovako lijepim selom. Sve ovo što ste uradili od puta, rasvjete, nove džamije, vaših obnovljenih kuća govori koliko vrijednih ljudi ovdje ima. Po tome se i prije tragedije prepoznavalo ovo selo.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *