NOVOGODIŠNJA PRESS KONFERENCIJA PREMIJERA ZDK

NOVOGODIŠNJA PRESS KONFERENCIJA PREMIJERA ZDK

– Na kraju smo 2014. godine izuzetno teške i turbulentne po svakom pitanju, a naročito teške u petom mjesecu, kada su nas zadesile katastrofalne poplave. Uz slabije punjenje budžeta od očekivanog i nepredviđene troškove na saniranju šteta od poplava, ipak smo uspjeli završiti poslovnu godinu sa pozitivnijim pokazateljima u poređenju s onima iz prethodne godine. Zaustavljen je pad PDV-a za blizu 5 miliona KM u odnosu na prethodni obračunski period, a smanjili smo i deficit kantona za 20 do 30 odsto. Ovo je siže uvodnog obraćanja Muniba Husejnagića, premijera Zeničko-dobojskog kantona na novogodišnjoj press konferenciji održanoj danas (22. 12. 2014.) u sjedištu Kantona.

– Nastojao sam učiniti što više za ovaj kratki period koliko sam na ovoj poziciji, ali vremena je bilo malo, a problema za rješavanje koji su se nagomilali iz ranijih godina i perioda je bilo izuzetno mnogo.

Potom je premijer Husejnagić odgovarao na novinarska pitanja koja su se odnosila na aktuelne probleme s kojima se suočavala Vlada, ali i građani Zeničko-dobojskog kantona u godini koja je na izmaku. Jedno od najaktuelnijih pitanja je i trenutno stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica za koje je premijer kazao da je ono rezultat višegodišnjeg lošeg upravljanja ovom zdravstvenom ustanovom. Naime, dosadašnji direktori, iako su raspolagali pozamašnim budžetom, uglavnom su gomilali dudgovanja u poslovanju, a što zorno dokazuju i brojke o završnim računima od 2006. do kraja 2014. godine. Primjerice, budžet bolnice 2006.godine iznosio je 31,8 miliona KM i tada je imao 1378 zaposlenih, da bi u 2014. godini taj budžet bio skoro uduplan – 60 miliona, a krajem 2013. imali su 1620 zaposlenih. U tom periodu poduzimale su se investicije i gradile nekretnine umjesto ulaganja u medicinske namjene. No, izgradnja tih nekretnina nije bila praćena finansijskim planiranjem sredstava za te svrhe pa ne čudi dug Bolnice koji sam zatekao sa 30. 06. 2013. kad sam došao na ovu poziciju u iznosu od 18,8 miliona KM. Mi smo odvojili 1,070 miliona KM u novembru 2013. za Bolnicu, od čega su oni aktivirali samo 300.000 KM. U 2014. godini obezbijedili smo dva miliona za stare dugove Bolnice što nijedna Vlada dosad nije uradila. Nažalost, nisam našao saradnike u menadžmentu Bolnice niti volje da se zajednički rješavaju problemi, kazao je premijer Husejnagić.

Novinari su željeli znati premijerov stav i u vezi sa netom održanim protestima protiv zagađenja u Zenici. Premijer je objasnio da građani s pravom protestuju, te da je ova Vlada uložila milion KM u nabavku opreme i prenijela brigu o ekologiji sa resornog kantonalnog ministarstva na Metalurški institut „Kemal Kapetanović“ Zenica koji će uskoro imati najmoderniju opremu za mjerenje zagađenja. Tek na osnovu pokazatelja sa mjernih instrumenata koji su priznati u Evropi i svijetu moći će se poduzimati adekvatne mjere pa i podizati tužbe protiv zagađivača. U nastavku press konferencije, novinarska pitanja odnosila su se na saniranje šteta od poplava, za koje je premijer Husejnagić kazao da iznose oko 500 miilona KM na području Kantona i potom obrazložio šta je sve urađeno na saniranju putne infrastrukture i obezbjeđenju domova za ljude koji su u poplavama izgubili sve. Tako je spreman za realizaciju projekat mini naselja u Donjoj Golubinji (Općina Žepče) gdje će se sredstvima Federalnog fonda za zaštitu okoliša, UNDP-a i Vlade Kantona graditi naselje na 26 parcela za pojedinačne stambene objekte. Slična rješenja pripremljena su i za Općinu Maglaj. Dosad je Federalni fond prebacio 1,5 miliona od čega je utrošeno jedan milion, a za preostalih 500.000 KM čeka se potpisivanje ugovora sa korisnicima.Za popravku infrastrukture opredjeljeno je milion KM i one će biti operativne kad se završi procedura javnih nabavki.

Na pitanje o dinamici isplata naknada socijalnim kategorijama, poput porodilja i ostalih društveno osjetljivih grupacija, premijer Husejnagić kazao je da je za porodilje sa krajem 2014. godine planirano da se isplati naknada za septembar i onda će se dugovati samo dvije naknade ovoj kategoriji. Inače, za ove svrhe mjesečno se iz budžeta izdvaja 650.000 KM, a za ostale socijalne kategorije 450.000 KM i to zajedno iznosi oko 1,2 miliona KM mjesečno.

Potom, novinari su još željeli znati nešto više o plaćanju koncesija na rudna i zemljišna bogatstva, dugovanja velikih preduzeća poput Elektrodistribucije i drugih po ovom osnovu, te o isplatama poticaja poljoprivrednicima.

Na kraju,premijer Husejnagić uputio je novogodišnju čestitku svim građanima Zeničko-dobojskog kantona i poželio im puno zdravlja i sreće u narednoj 2015. godini.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *