Intervju sa prof. Muharemom Saračevićem, čovjekom koji podstiče na kreativnost i inovativnost

22.04. u amfiteatru Srednjoškolskog centra Tešanj prigodnim programom upriličeno je obilježavanje Dana škole Mješovite Srednje Škole Tešanj. Također, pred poljoprivrednom školom ceremonijalno je obilježeno otvaranje staklenika koji je rezultat projekta Općine Tešanj i MSŠT . Staklenik je namjenjen za praktičnu nastavnu učenika u čijem će se prostoru uzgajati cvijeće za ozelenjivanje površina našeg grada. Iskoristili smo ovu priliku za intervju sa direktorom škole, profesorom Muharemom Saračevićem.

1. Čestitamo na 30 godina uspješnog rada. Možete li u kratkim crtama opisati uspjehe za to vrijeme?

Hvala vam! Već evo 30 godina radim u ovoj školi, a počeo sam kao mladi profesor pedagogije. Sjećam se prvih dana kao da su bili jučer. Volim rad sa djecom i trudim se podsticati na inovativnost i kreativnost. Od pozicije profesora došao sam do pozicije direktora sve uz trud, od same želje da to postanem, pa čak i sada kada sam direktor trudim se biti još bolji. Uz grupu obrazovanih ljudi doveli smo Mješvitu Srednju Školu Tešanj među prvih 5 najmodernijih u BiH.

2. Na koji način ste došli na ideju za formiranjem novih stručnih zvanja- tehničara?

Naša reforma je počela 1999 godine gdje smo poseban akcenat stravili na saradnju sa privrednicima Tešnja. Počeci su se odnosili na analize iz kojih smo došli do spoznaje da su tehničari potrebi zbog lakšeg zapošljavanja. Već 5 godina brojimo ukupno 7 tehničkih zvanja koja sve više nalaze primjenu u privrednom svijetu.

3. Da li ste zadovoljni uspjesima postignutim u tekućoj 2014/2015 školskoj godini?

Naravno, ali uvijek može bolje. Samim tim se trudimo popraviti svake godine. Nije savršeno, ali napredujemo. Imamo problematičnih učenika kojim sa grupom profesora i pedagoških radnika pokušavamo pomoći pri poboljšanju ponašanja. Svake godine razvijamo statističke planove i upoređujemo ih sa prethodnim gdje uviđamo povećanje kvalitete i efikasnosti. Glavni cilj nam je uspjeh učenika, a podciljevi su oprema i prostor, te tako i težimo unaprijeđenju.

4. Da li u bližoj budućnosti planirate organizovati neke inovitete?

Naravno. Pratimo potrebe tržišta rada pa prema tome vršimo inovaciju. Centar za obrazovanje odraslih je najbolji primjer toga, a težit ćemo ka proširenju spektra odabira zanimanja u Centru za obrazovanje odraslih.
Svaku inovaciju sprovodimo uz kolektivnu podršku i timski rad jer upravo to garantuje uspjeh!

5. Zahvaljujemo na saradnji i želimo vam svako dobro u daljem radu, kako vama, uposlenicima škole tako i učenicima.
Piše: Aldina Kovačević

 

Izvor: tesanjski.info

The post Intervju sa prof. Muharemom Saračevićem, čovjekom koji podstiče na kreativnost i inovativnost appeared first on Tešanj.

Opširnije na: Tesanj.biz

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *