„ETNO FESTIVAL“ TEŠANJ 2010

ETNO FESTIVAL je osnovni naziv za niz prodajno-edukativno-izložbenih manifestacija koji promoviraju vrijednosti ručnih izrada, očuvanje nasljeđa i tradicije te prirodni način života kroz izložbu i degustaciju domaćih proizvoda.
Ovim nizom manifestacija se želi oživjeti prostor starog grada, doprinijeti očuvanju tradicije i kulturnog naslijeđa, približiti ručni rad u cilju njegovog vrednovanja, doprinijeti maštovitosti i kreativnosti i ukazati na vrijednost prirodnih sastojaka i materijala, doprinijeti razvoju turizma jačanjem veza između urbanog i ruralnog turizma.
Etno festival je prilika da se u centru grada, u starom dijelu, na malom prostoru može zaviriti u svako selo na ovim prostorima i degustirati tradicionalna jela, uživati u falkloru, prisjetiti se starih zanata i vidjeti najljepše rukotvorine, suvenire i eksponate ovih krajeva.
Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je promoviranje ove životne sredine a samim tim i mjesnih zajednica (u kojima se proizvode autohtoni, tradicionalni, domaći, specifični i ekološki proizvodi ) u zemlji i inostranstvu, a posebno na turističkom tržištu.
Predviđeni program festivala :
1. Izložbeni salon članova Udruženja Sehara Tešanj sa svojim proizvodima, kao i prezentovanje tehnike rada nekih zanata na licu mjesta
2.Sadržaji koji bi predstavljale mjesne sredine-zajednice :
-Gastro ponuda (tradicionalna jela)
-Folklor-nešto po čemu je mjesna sredina poznata.. npr..rukotvorine, suveniri, pjesma, igra, nošnja, domaći proizvodi…itd
– Tematski Panoi- karakteristike,zanimljivosti mjesne sredine (opis sredine i foto reportaza zanimljivih mjesta u istoj)
3.Navedeni izložbeni sadržaji Etno festivala bili bi popraćeni kulturnim programom, koji bi obuhvatio nastupe KUD-ova, pjevača sevdalinke, dramskih i muzičkih sekcija pri školama, kao i takmičenje mladih pjevača sevdalinke.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *