Reagovanje na saopćenje JOM Jelah od 05. Novembra 2010. godine u vezi sa rušenjem dimnjaka u vlasništvu privatne firme IGM “Usora”, Jelah

Jedinstvena organizacija mladih – JOM Jelah, čiji rad posljednjih godina svesrdno podržava Općina Tešanj, svojim saopćenjem za javnost u vezi rušenja dimnjaka u vlasništvu privatne firme IGM “Usora”, Jelah koristi neprimjeren riječnik djelovanju nevladinog sektora. JOM, Jelah u fokus svog nezadovoljstva i javnog prozivanja stavlja Općinskog načelnika, g-dina Fuada Šišića bez ikakva osnova. Općinski načelnik se susreo sa zahtjevom firme IGM “Usora” Jelah u vezi sa realizacijom njihovih razvojnih planova na sopstvenoj parceli prema važećem regulacionom planu odmah nakon preuzimanja dužnosti nakon posljednjih lokalnih izbora kao i peticijom poptisanom od strane JOM, Jelah od 29.10.2008. godine. Općinski načelnik je pokušao pomiriti legalne zahtjeve privrednog subjekta i zahtjeve JOM Jelah u pogledu dimnjaka, koji sada JOM veoma drsko tumači kao tobožnji pritisak na ovo udruženje. JOM prešućuje ključnu činjenicu da nije Općinski načelnik, niti općina Tešanj uopće, instanca koja utvrđuje šta jeste a šta nije kulturno-historijski spomenik. Mjerodavna institucija (Komisija za nacionalne spomenike u Sarajevu) je razmatrala zahtjev JOM-a, i konstatovala da zahtjev nije opravdan. U toj fazi su bile zaustavljene privredne aktivnosti od strane IGM “Usora” i poštovane zakonske mogućnosti pokretača inicijative. Stoga stavljanje u kontekst stare tešanjske tvrđave, samo pokazuje nepoznavanje kulture i njene historije na ovim prostorima i otkriva stvarne motive JOM-a. Stavljanje ove inicijative u dnevnopolitičku ravan od strane nevladinog sektora i pozivanje na animozitet između Jelaha i Tešnja je neprihvatljivo.

Općinski načelnik odbacuje sve optužbe koji dolaze s ciljem da se pokaže nečija briga za Jelahom a navodna nebriga općinske vlasti, kao i one optužbe koji pozivaju na mržnju i nasilje. Općinski načelnik Fuad Šišić ističe s ponosom osobni doprinos poslijeratnom razvoju Jelaha, kao što ističe s ponosom sadašnje napore općinske vlasti da se u Jelahu uradi više, jer Jelah to zaslužuje. To što pojedinci, koji javno pokazuju navodnu veliku ljubav prema Jelahu, prave razne smicalice i imaju skrivene ciljeve, to općinska vlast ne može promijeniti.

Nepune dvije godine JOM Jelah nije podnosio nove inicijative ni prijedloge prema Općini Tešanj u tom pogledu, kao ni vijećnici koji dolaze iz Jelaha, a sada se navodna briga izdiže iznad samog dimnjaka i s te visine baca “verbalna prašina” u oči građana, a Općinski načelnik se pokušava prikazati neprijateljem.

JOM je pomenutim saopćenjem za javnost izašao izvan legalnih okvira djelovanja nevladinog sektora i postao glasnogovornik političkih ideja koje nisu nepoznate.

Služba za odnose sa javnosti

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *