Mladi nisu za “sukobe” između Tešnja i Jelaha

Cafe bar “COLOSSEUM” u Kaloševiću sam otvorio davne 1990. godine, tačnije 19. avgusta.Nakon dvadest godina, zbog smanjenog obima posla, u aprilu sam zatvorio kafić. Ostao sam bez dodanih prihoda, a svi oni koji su većinu  vremena  provodili u njemu bez dobrog rokenrola koji je bio isključiva muzika kafića.
Moj zadnji konobar,  Dino, u jednoj od posljednjih noći, dok je kafić još radio, pita me “Zdaga,  je li ti žao što se kafić zatvara”?Suza mi se “otela”. “Zdaga i meni je”.
Nisam se uopće dvoumio da li da odem na “Protesni skup povodom rušenja ciglanskog dimnjaka”. Nisam mogao povezati baš najbolje ko je u krivu a ko u pravu, ali sam osjećao obavezu da prisustvujem dešavanju. Razlog prvi, podrška mladim ljudima da brane nešto što im “pripada”.Razlog drugi, da vidim kako to izgleda protestovati, pogotovo na protestima čiji cilj nije ostvarivanje materijalnih prava. Na kraju, razlog treći, da nam neko sutra ne bi počeo zatrpavati Usoru ili rušiti Gradinu objašnjavajući nam kako je to dobro za dovođenje svježeg kapitala na naše prostore.
Čestitke organizatoru-Jedinstvenoj organizaciji mladih (JOM) na dostojanstvenom skupu, na kojem je dokazno da JOM nije politički izmanipulisan i ne služi za potkusurivanje, te da iza svega stoje mladi ljudi koji su emocionalno vezni i vole Jelah i koji su željni bolje budućnosti u kojoj se mogu i moraju oslanjati na vrijednosti i pozitivne primjere koje su gradili njihovi očevi, pa tako i na dimnjak koji simbolizira industrijski razvoj, ne samo, Jelaha već cijele Bosne i Hercegovine. Ovaj skup ima još jednu posebnu težinu i jasnu poruku. Mladi nisu za “sukobe” izmeđi Jelaha i Tešnja, jer sukoba među njima nema, a “sukobi” su u glavama pojedinaca, zbog kojih Jelah nema Dom mladih, nema adekvatne sportske terene, ali ima saobraćajni haos, sve veći broj narkomana, rad na crno, bespravnu gradnju…I ne samo to, sa skupa se čula i jasna poruka mladih da vole Jelah i Tešanj, dimnjak i Gradinu. Na skupu su prozivani mnogi, tražili su se krivci, odgovorni, suodgovorni…
Dimnjaka nema, odgovorne treba tražiti i u “nama” koji smo objeručke prihvatili “visokosofisticiranu zapadnu demokratiju”, a u njoj izabrali najprimitivniju fazu kapitalizma i primitivace da nam “kroje gaće”.
Pretpostavljam da je tako bilo i u fazi privatizacije, gdje,pred okrutnim kapitalizmom i primamljivim novčanicama,  niko nije našao prostora da upita “a šta će biti sa našim dimnjakom”, nakon gašenja ciglane.
“Naše akcije dalje slijede, oštro i u leglo rušitelja naših vrijednosti… ” Hvala Vam građani koji niste izgubili obraz i dostojanstvo ” poručuju iz Jedinstvene organizacije mladih.
Možda organizatori misle da nisu postigli željeni efekat, naprotiv ja mislim da jesu i za sebe i za buduće generacije koje dolaze. Danas su mladi upozorili odgovorne da počnu razmišljati o potezima koje vuku, kako nam se ne bi desilo da koračama u budućnost ne razmišljajuči i ne znajući o našoj prošlosti.
Otuda Dino u cijeloj ovoj priči, a samo nakon dvije godine rada…
Tešanj, 14.11.2010. godine
Emir Unkić Deba

O Tesanj Net

3 0 komentara

  1. Zao mi je sto je dimnjak kao simbol Jelaha srusen na jedan takav nacin, a malo mi je neozbiljno poredjenje dimnjaka i tesanjske gradine. A o tzv. ljubavi omladine Tesnja i Jelaha moci cemo svjedociti na prvoj utakmici Borca i Toska.

  2. tesanjski vuk

    ja volim Jelah a volim i svoj Tesanj i nisam nikad pravio razliku tesnjak Jelasanin, nego samo odgojeni i neodgojeni dedo. a to su krivi roditelji jer djecu prepuste ulici da ih odgaja. i zato kazem jasno i glasno svaka cast na suradnji JELAH-TESANJ

  3. Ne dajte se Tesnjaci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *