Safer Grbić

Safer Grbić: Slovo o ljudskim pravima

Safer Grbić
O ljudskim pravim građana Bosne i Hercegovine u demokratskom društvu možemo samo nagađati I uspostavljati konstatacije jer ne postoji niti jedna adekvatna institucija, javna ustanova niti udruženje koje je specijalizovano za ovaj “problem” u našoj državi.

Možda ljudska prava I nisu problem u državama Europe, ali u Bosni I Hercegovini svakako jesu. Od taksista koji su neljubazni, tgovaca koji su neprofesionalni pa sve do medicinskog osoblja koje I pored vaših vlastitih trauma na vas obavezno prenesu enorbnu količni negativne energije.
I dok pokušavam uspostaviti demokratski red u svojoj lokalnoj zajednici gospođa Popović me spopada jer sam kazao da ukoliko Bosanci i Hercegovci nastave dalje ovakvim demokratskim tempom Europu i širinu svijeta će gledati samo na slikama.

Ona smatra da nam nije potrebna Europa i da se trebamo vratiti u vrijeme druga Josipa, što je apsurdno po mome shvatanju demokratije. Kada sam je upitao šta misli o tome što je vlast prihvatila demokratski sistem koji nam je bio nametnut od strane viših sila kao slamka spasa narodima koji žive u ovome podneblju, samo je zašutila.
Shvatam da joj smeta što smo i nakon petnaest godina od uspostavljanja novog sistema zemlja u tranziciji,ali predpostavljam da su razlog tome iracionalne ideje građana. Zašto se ne pomirimo sa činjenicom da nismo “sveti narod” i da su nam potrebni drugi za pomoć jer život provodimo tražeći “pravdu” koju su namtnuli Oni kojih više nema.
Mislim da bismo trebali postati braća po nesreći i što prije prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao državu svih naroda koji u njoj žive.

Mislim da je stav gospođe Popović nuspojava propagande Matije Bećkovića “ćeraćemo se još…”, inače srpskog pjesnika i oficira vojske Kraljevine Jugoslavije, za kojeg vjerovatno nikada nije čula ali ta propaganda je usuđujem se reći usađena u psihološku sklopku kod većine građana Naše domovine.

Danas, želio bih da svi građani Bosne I Hercegovine razmišljaju demokratski u cilju stvaranja multietničko-demokratskog društva kako me nebi više proganjale neke Popovićke jer iznosim svoj stav na kojeg imam puno pravo I kako bi se konačno počela poštovati ljudska prava.

15.11.2010.
Safer Grbić

O Tesanj Net