Odluke Vlade ZDK sa 202. sjednice

Na danas održanoj sjednici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2011. godinu te usvojila informacije o stanju institucija kulture na području ZDK, te o raseljenim licima i povratnicima.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je predložilo, a Vlada usvojila Izvještaj o zdravstvenom stanju životinja na području ZDK i mjerama za njegovo unapređenje, kao i Odluku o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama na vodozahvatu „Jelah polje“ Općina Tešanj. Na ime podrške za uvođenje novih tehnoloških linija u preradi voća i povrća, preradi gljiva i proizvodnji tjestenina, odobreno je ukupno 9.142 KM firmama „Subašić Jelah“ Tešanj i „Biofit „ Visoko. Veterinarskim stanicama na ime isplate poticaja za izradu mliječnih kartona u trećem kvartalu 2010. godine odobreno je 48.245 KM, dok je na ime poticaja za uređenje zemljišta izdvojeno 333.000 KM. Naime, ova sredstva prikupljena od naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta dodijeljena su za različite radove na pripremi zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju za koja je zahtjeve podnijelo 37 poljoprivednika.

Na 202. sjednici Vlade usvojen je i niz odluka koje je predložilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Tako je Općini Zenica za zajedničko finansiranje izgradnje 30 stambenih jedinica u Novoj Zenici za stanare u ratu porušenih kasina iz naselja Kanal odobreno 93.750 KM kao posljednji dio potrebnih sredstava kojim će se zaokružiti konstrukcija finansiranja. Već su isplaćene tri tranše u istom iznosu od ukupno 375.000 KM koliki je udjel Vlade Ze-do kantona u izgradnji ove zgrade. Povratnicima Jusufu Čamdžiću iz Općine Zavidovići i Veliboru Dizdaru, odobreno je po 3.000 KM za sanaciju stambenog objekta. U.G. „Naša djeca“ odobreno je 1.000 KM za obilježavanje Međunarodnog dana djeteta, dok je Crvenom polumjesecu dodijeljeno 2.000 KM za redovne programske ativnosti. Nerminu Faljiću iz Zavidovića i Senadu Brkiću iz Zenice odobreno je po 2.000 KM za liječenje djece, dok je Muameri Bolić iz Zenice za liječenje dodijeljeno također 2.000 KM, a Ibri Mašiću iz Maglaja za poboljšanje uslova stanovanja – 4000 KM. Milici Petrović iz Zenice i Remzi Hodžiću, povratniku u Straište, Općina Maglaj odobreno je po 3.000 KM,za adaptaciju devastiranog stambenog objekta. Elviru Čizmiću iz Žepča za poboljšanje uslova stanovanja odobreno je 5.000 KM.

Vlada Ze-do kantona na današnjoj sjednici usvojila je i Odluku o izdvajanju 32.000 KM za nabavku opreme Kantonalnoj blnici Zenica te 24.313 KM Kantonalnom zavodu za medicinu rada,u iste svrhe. Odobreno je i 38.874 KM za kupovinu vakcina protiv gripe. Data je i saglasnost Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK za prikupljanje ponuda za izbor najpovoljnijih ponuđača lijekova sa tzv. Esencijalne liste.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *