Čestitka za 25. novembar Dan državnosti BiH

Prije 67 godina u jeku svjetskog otpora fašizmu, Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe južnoslovenskih naroda , 247 delegata Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine na zasjedanju u Mrkonjić Gradu 25. novembara 1943. godine, potvrđen je vjekovni državni kontinuitet BiH.

BiH nije dakle nastala konstituisanjem Jugoslavije, nego je ušla u jugoslovensku zajednicu, kao i druge federalne jedinice, sa svojom državnosti kao jedna od šest konstitutivnih republika.
Nakon 47 godina, raspadom državne zajednice jugoslovenskih republika, BiH se našla pred udarom retrogradnih snaga-nacionalnih politika i velikodržavnih projekata naših susjeda.

Tim politikama napadnuti su rezultati antifašističke borbe, a time i odluke ZAVNOBiH-e i BiH.

Nacionalne stranke u BiH su izvršile negativnu homogenizaciju naroda, klerikalizaciju društva i BiH postaje žrtva unutrašnje i spoljne agresije od strane pobijeđenih politika i snaga u NOR-u 41.-45. godine.

U odbrambeno oslobodilačkom ratu, 92.-95. godine, bosnskohercegovački patrioti su ponovo sačuvali državni kontinuitet BiH i njeno postojanje u duhu odluka ZAVNOBiH-e i spriječili podjelu i nestanak BiH.

Zato, očuvanje tekovina antifašističke borbe naših naroda i spomena na žrtve u toj borbi, garant su očuvanja i BiH.

SDPBiH, kao sljednik antifašističke borbe, nikada nije i neće dovoditi u pitanje cjelovitost BiH, zajedništvo, slobodu i ravnopravnost naroda i građana u demokratskoj BiH, integriranoj u evropsku civilizaciju.

SDPBiH se zalaže za reafirmaciju duha ZAVNOBiH-a i drugih tekovina antifašističke borbe bh patriota.

Takođe, sjetimo se žrtava palih u borbu za opstojnost BiH i odajmo dužnu poštu, uz obećanje da njihova žrtva neće biti uzaludna!

Na kraju, neka ti je sretan Rođendan Bosno i Hercegovino!

U ime OOSDPBiH Tešanj, svim građankama i građanima BiH, posebno naše Općine, čestitam Dan državnosti BiH 25. novembar!

Predsjednik OOSDPBiH Tešanj
Dr. Sead Rožajac

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *