Bili smo i ostajemo dosljedni sebi!!!

Jedinstvena organizacija mladih ( JOM ) Jelah je jedna od prvih omladinskih organizacija koja je osnovana na prostoru općine Tešanj, a svoj kontinuitet veže sve od 2002. godine pa do danas. Pojam aktivnog djelovanja jedne omladinske organizacije kao udruženja graĎana na prostorima naše općine u to vrijeme je apsolutno bio nepoznat. Jedna grupa mladih, odlučnih i stabilnih karaktera je krenula u borbu za kvalitetniji život mladih ljudi, kao i ostalih graĎana. Pretpostavljajući da će taj put biti trnovit, ipak su se odlučili da naprave teren za ” zdravo ‘ ‘ odrastanje, u nadi da će se na njega gledati pozitivno i sa ljudskim razumom.
Od samog početka JOM Jelah je zajedno sa općinom Tešanj i njenom mizernom podrškom gradila jednu novu dimenziju u pristupu i odnosu prema mladima, koja se prije svega očituje u:
1.Borbi za položaj mladog čovjeka u svom društvu (aktiviranje i forsiranje mladih kroz projekte, prepoznavanje i priznanje istih);
2.Razvoju urbane kulture meĎu mladima ( pokretanje projekata koji promovišu urbani način života- Rastok, Dani Amaterske Umjetnosti );
3.Izgradnji infrastrukture za mlade (mjesta koja ukazuju na kvalitetniji način druženja kao Omladinsko-Kulturni Centar i Mini-Sportski Centar);
4.Ujedinjavanju mladih svih nacionalnosti u našoj regiji (Rastok Fest je po prvi puta poslije rata ujedinio mlade iz Doboja, Teslića,Tešnja, Maglaja, Jelaha, Banja Luke, Tuzle, Zenice itd. );
5.Animiranju mladih u sportu ( deset godina za redom se održava turnir u uličnoj košarci);
6.Educiranju mladih (edukacije koje su prošli mladi zajedno sa članovima JOM-a po cijeloj BiH, razne radionice od kojih je najvažnija ” Put BiH prema EU ” iz 2008. godine, u kojoj su učestvovali predstavnici vlasti, NVO i privatnog sektora regije Doboj, ta radionica je imala pokroviteljstvo predsjedništva Bosne i Hercegovine );
7.Kvalitetnom iskorištavanju slobodnog vremena.
Sve ovo govori da je Jedinstvena Organizacija Mladih jedna odgovorna, organizovana i ozbiljna organizacija u općini Tešanj, koja je u posljednih osam godina svojim idejama realizovala preko 20 projekata svih profila, u vrijednosti od preko 200.000,00 KM, te je za svaki projekat dobila pozitivno mišljenje donatora i finansijera o utrošku sredstava. Jedan od pokazatelja omladinskog djelovanja je i hiljade sati volonterskog rada kako članova JOM-a, tako i drugih volontera iz susjednih općina.
Kao što znamo, najveći resurs jednog udruženja su ljudski kapaciteti. Stoga, s ponosom ističemo činjenicu da danas brojimo oko 45 aktivnih članova iz 5 općina: Tešanj, Doboj, Teslić, Doboj-Jug i Usora, dok se pri realizaciji pojedinih projekata uključuje i preko 50 pasivnih članova koji svojim volontiranjem aktivno pomažu u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.
Važno je istaći da je većina članova JOM-a akademski obrazovana ili su na putu ka tome. Na veliku žalost, većina njih još ne uživa stalno i stabilno zaposlenje što smatramo ozbiljnim problemom na kojem pod hitno strukture vlasti trebaju raditi, jer su za to plaćene i našim novcem. Za obavljanje i praćenje pravnih procedura u JOM-u se brinu tri diplomirana pravnika.
Generacijski je kroz JOM prošlo oko 120 mladih ljudi, a neki se danas bave uspješnim privatnim biznisima, hrane sretne porodice i prepuštaju upravo nama priliku da nastavimo s onim što smo zajedno započeli.
Ipak, obzirom na sve ove činjenice koje dokazuju naše najbolje namjere za stanovnike čitave naše općine i šire regije, nailazimo na nedovoljno prepoznavanje naših projekata, omalovažavanje našeg rada i vršenje političkog pritiska od strane političkih subjekata i poslanika u državnom parlamentu.
Može se čak reći da naš glas često nije ozbiljno shvaćen, kao i da pojedini političari smatraju da imaju apsolutnu vlast nad našim životima.
Sve ovo navedeno predstavljamo na osnovu slijedećih dogaĎaja, tj. ključnih problema koji su tako lako rješivi, ali ih strukture vlasti zbog uskostranačkih interesa s namjerom izbjegavaju riješiti, a pored toga izazivaju i druge krizne situacije koje direktno pogaĎaju mlade ljude i sve ostale graĎane naše općine.
1.DOM KULTURE JELAH ( koji je prijeko neophodan za naše kvalitetnije djelovanje ).
Nakon što smo se godinama obraćali Općini Tešanj i Mjesnoj Zajednici Jelah s ovim pitanjem uspjeli smo kao odgovor dobiti jedino neke nejasne nesuglasice izmeĎu istih. Naime, radi se o tome da je JOM-Jelah 2007. godine pokrenuo veoma važnu inicijativu po pitanju restauracije Dom kulture u Jelahu. Sramotno je reći da je to jedini Dom kulture u općini koji nije u upotrebi zbog sigurnosnih razloga, a da se isti nalazi u MZ Jelah koja donosi najviše prihoda u budžet općine. Htjeli smo ukloniti tu sramotnu tačku, tako da smo te 2007. godine uzeli
problem u svoje ruke, te napisali projekat upućen holandskoj fondaciji za obnovu Doma kulture u Jelahu.Taj projekat je na našu veliku radost prošao i trebali smo dobiti sredstva u iznosu od oko 25.000,00 eura, ali naše lokalne vlasti su ostala nezainteresovane, te su svojim nekvalitetnim pristupom rješavanju problema doveli do toga da se donator povukao, a samim tim su i spriječili njegovu obnovu i uskratili prostor za naše djelovanje i razvijanje kulture u svim segmentima.
2.CIGLANSKI DIMNJAK ( Simbol Jelaha )
Borba JOM-a se nastavlja borbom za očuvanje ciglanskog dimnjaka čije decenijsko postojanje u našim očima predstavlja početak jedne naše male, vlastite industrijske revolucije. Dakle, 2008. godine smo saznali da privatna firma koja je postala vlasnik prostora bivše ”IGM Usora ” preduzima radnje za rušenje ciglanskog dimnjaka. JOM Jelah se po ovom saznanju odmah javno oglasio protiv rušenja istog u želji da zaštiti historiju svoga mjesta. Zaista smo slijedili samo ljudsku potrebu za očuvanjem prepoznatljivog akcenta u našem okruženju i najstarijeg industrijskog objekta na prostoru općine Tešanj. Naša namjera je bila da ovaj simbol Jelaha ostane i dalje na svom mjestu, što je u našim srcima već 68 godina. Nakon što smo se upoznali sa dozvoljenim sredstvima i procedurama krenuli smo u potpisivanje peticije protiv njegovog rušenja. Nakon samo nekoliko dana peticiju je potpisalo preko 1000 graĎana i vjerovali smo da je to dovoljno da strukture vlasti i Načelnik kao prvi čovjek općine shvati značaj naše borbe za očuvanje jedne vrijednosti. Nakon toga smo pokrenuli proceduru njegove zaštite kod nadležne institucije za zaštitu spomenika u Sarajevu. Nakon prvog izlaska komisije na teren dobili smo pozitivan odgovor na naša pitanja.Čekajući konačnu potvrdu komisije sve je to nažalost dobilo jedan drugačiji epilog. Nakon vršenja političkih pritisaka i drugih sitnih interesa dobili smo negativan odgovor i kapacitet našeg djelovanja kao udruženja graĎana je u tom momentu dostigao gornju granicu, te smo sve dalje prepustili općini Tešanj i mjesnoj zajednici Jelah. Upravo njima smo poslali argumentirane dopise u kojima smo od njih tražili da nastave s borbom za spas i očuvanje ciglanskog dimnjaka. MeĎutim, pune dvije godine niko od struktura vlasti nije preduzeo ni jednu radnju kako bi se ciglanski dimnjak sačuvao, a na kraju je došao i momenat njegovog rušenja, tačnije dana 05.11.2010. godine.
Tog dana je okončana jedna istinska, ljudska bitka za očuvanje simbola jednog mjesta, jedne MZ u općini Tešanj i svega dobrog u njemu.Tog dana nam je pokazano i dokazano da smo samo mi ostali sebi dosljedni. Pune dvije godine ni općina Tešanj, ni mjesna zajednica Jelah nisu poduzele odgovarajuće mjere. Zar je moguće i dozvoljeno da se za dvije godine ništa ne učini. Mi članovi JOM-a to ne možemo i nećemo prihvatiti. Zar da na naše vlasti gledamo kao na neprijatelja? Jasno dajemo doznanja da to nije način na koji mi funkcionišemo.
Mi od Vas tražimo oslonac, podršku i brigu kao dijete od svojih roditelja.Kako ćete sada vratiti povjerenje?
Možda, zaista i jesmo pogriješili što smo htjeli da vodimo brigu o sebi,o našim životima, našim uspomenama, našoj historiji…pa tek na kraju i o dimnjaku koji je u očima mnogih beznačajan kao nama njihova ravnodušnost.
Zakon prirodnosti glasi: ” Prije nego srušiš jedno stablo deset drugih zasadi ”.
Mi idemo ka tom cilju.Mi želimo da gradimo.
Iz ovog razloga POZIVAMO SVE AKTERE koji su svojim postupcima, kao i nečinjenjem kada su trebali preduzimati odreĎene radnje, da konačno shvate šta im cijelo ovo vrijeme govorimo gdje je njihova odgovornost. Krajnje je vrijeme da zajedno sa nama sjednu, te da razradimo konkretan plan kako graditi i vladati, kako ostvarivati nužne projekte u našoj sredini.
Iskreno se nadamo da će se Općina Tešanj i Mjesna Zajednica Jelah odazvati na ovaj apel, te da ćemo time dokazati da slučaj dimnjaka ne može pokolebati naše postojanje i djelovanje i da ovaj nemili dogaĎaj bude prelomna tačka da još ” glasnije ” izražavamo svoje potrebe za očuvanjem i izgradnjom naše okoline.
Nadamo se da će Općina Tešanj i Mjesna zajednica Jelah u narednom periodu svojim djelima dokazati da mladi ljudi i u strukturama vlasti imaju svoje ” roditelje ” koji će podržavati i kvalitetno usmjeravati kako omladinsko, tako i svako drugo pozitivno djelovanje.
Na samom kraju se iskreno i sa žaljenjem izvinjavamo pojedinim političkim partijama i poslanicima u državnom i drugim parlamentima, koje ćemo morati razočarati sa slijedećom izjavom: ”Jedinstvena Organizacija Mladih-JOM Jelah od samog početka svog djelovanja nije imala, niti će imati bilo kakve veze s bilo kakvom političkom opcijom.Politička, niti bilo kakva druga opredjeljenja nikada nisu bila u žiži interesovanja organizacije kao cjeline. Mi isključivo radimo za dobrobit društvene sredine u kojoj živimo, zajedno sa ljudskim bićima sa kojima dišemo isti bosanski zrak zatrovan nesposobnošću i licemjerstvom naših ” savremenih i modernih ” bh političara.
Politika je nažalost toliko uzela sebi za pravo, te želi da pokvari i ono malo što je pozitivno u našoj sredini. Na sve ove pokušaje i zastrašivanja mi im ovim putem jasno i glasno poručujemo da ostajemo dosljedni sebe i svog djelovanja. Zato apeliramo na sve političare i predstavnike vlasti, poslanike u državnom i drugim parlamentima, da se vrate svojoj prvobitnoj ulozi, tj. radu za društvo za obične ljude, to je prostor gdje oni treba da troše svu svoju energiju.
Jelah 24.11.2010. godine
Jedinstvena Organizacija Mladih-JOM Jelah

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *