Promovisana knjiga “Gospodska ulica” autora Ranka Risojevića

U okviru kulturne manifestacije „Tešanjsko proljeće“, u Tešnju je 8. aprila 2011. godine sa početkom od 18 sati promovisana knjiga „Gospodska ulica“ autora Ranka Risojevića.
Promocija je održana u Maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj, a organizator promocije bila je Opća biblioteka Tešanj.

Promotori knjige bili su književnici Ranko Pavlović i Momčilo Spasojević, te direktor Opće biblioteke Tešanj Esmir Bašić.
Ranko Risojević je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca. Objavio je oko 45 knjiga ,među kojima 14 zbirki pjesama, 18 knjiga proze, od toga 5 romana. Za svoj književni rad nagrađivan je više puta, a najznačajnije nagrade su mu: nagrada „Željezare Sisak“ za poetsku knjigu „Prah“, nagrada „Politikinog zabavnika“ za roman za mlade „Ivanovo otvaranje“, nagrada „Laza Kostić“ za proznu knjigu „Šum“, nagrade „Pečat varoši sremsko-karlovačke“ i „Skender Kulenović“ za poetsku knjigu „Prvi svijet“, nagrada „Branko Ćopić“, Srpske akademije nauka i umjetnosti, za roman „Bosanski dželat“, te „Kočićeva nagrada“ za ukupno stvaralaštvo.

Obnašao je i funkciju direktora Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Roman „Gospodska ulica“ predstavlja drugi dio „Banjalučke trilogije“ a Risojević trenutno radi i na trećem dijelu radnog naziva “Beskućnik“ koji će se baviti 1944,1945. i 1946. godinom.

Radnja drugog dijela je smještena u period Aneksije BiH, Prvog svjetskog rata i nakon njega i prati život jedne porodice.
Risojević piše o davno minulim vremenima,o Gospodskoj ulici,o životu i ljudima iz te ulice. Autor je istaknuo da je grad Tešanj prvi grad u Bosni i Hercegovini u kome je promovisan roman.

Ova promocija predstavlja vid saradnje između Opće biblioteke Tešanj i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a već smo spomenuli, da je Ranko Risojević bio dugogodišnji direktor.
I do sada je bilo sličnih suradnji na kulturnom polju, a svi učesnici promocije istakli su da će i u budućnosti raditi na jačanju kulturne suradnje.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *