Saopćenje za javnost

Na 28. sjednici Općinskog vijeća Tešanj koja je održana 28.04.2011.godine, nekim od vijećnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu se, pored uvreda upućenih od strane vijećnika SDA i BPS, pa i dopredsjedavajućeg Vijeća, čak uskraćivalo pravo na raspravu, zbog čega su bili prisiljeni da napuste sjednicu Vijeća.

S obzirom da Stranka za Bosnu i Hercegovinu u Općinskom vijeću Tešanj djeluje kao opozicija, potpuno je neprihvatljivo da joj se uskraćuje pravo da javno prezentuje argumente i dokaze koji potvrđuju nepoštivanje propisa, nezakonit rad i obmanjivanje javnosti od strane izvršne vlasti, te da kvalitetno obrazlaže neprihvatanje određenih izvještaja koji su se našli na Vijeću.

Klub vijećnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu se, naravno, zalaže za poštivanje Poslovnika o radu Općinskog vijeća, ali i da u skladu sa tim Poslovnikom svi učesnici u raspravi imaju jednaka prava, a ne da to pravo, kako je to slučaj u našem Vijeću, zavisi od toga kojoj političkoj partiji učesnik u raspravi pripada.

Ovakvim ponašanjem aktuelne „većine“ u Općinskom vijeću Tešanj, odnosno koalicije SDA-BPS, dovelo je do situacije da vijećnici SDP već neko vrijeme ne učestvuju u radu Općinskog vijeća, a uzimajući u obzir dosadašnji odnos te iste „većine“ prema opozicionim partijama, vidljivo je da im je namjera da se isto desi i sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu Općinski Savjet Tešanj je opredjeljenja da učestvuje u radu Općinskog Vijeća Tešanj, da bude konstruktivna opozicija, ali nećemo dozvoliti da nam se uskraćuje pravo da prezentujemo argumente i činjenice i na taj način upoznamo javnost o nepravilnostima u radu izvršne vlasti, pa i samog Vijeća.

Mišljenja smo da ovakvo ponašanje aktuelne „većine“ ne doprinosi unapređenju odnosa u Općinskom vijeću Tešanj, te da ćemo, ukoliko se nastavi sa ovakvim ponašanjem, najozbiljnije razmotriti način našeg daljnjeg djelovanja u Općinskom vijeću Tešanj.

PRESS SLUŽBA OS STRANKE ZA BIH TEŠANJ

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. Ja ovdje moram sta napisat….
    Ko imalo prati politiku na lokalnom nivou ovo ce skontati kao podrska SDPu sto ne prisustvuje sjednicama OV.
    Svi znamo da se vi u stranci za BIH raspadate i da vam je jedan vijecnik presao u BPS, sad se ocekuje da Munevera ode u SDP ako je prime…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *