Press konferencija: OO SDA Tešanj

Svjedoci smo sve učestalijih medijskih napada na OO SDA Tešanj, a kao razlog se uzima politička situacija u OV- u Tešanj. Kako ne bismo odgovarali na pojedinačne medijske napade i saopćenja, organizovana je PRESS konferencija u prostorijama OO SDA Tešanj. Učesnici PRESS konferencije bili su potpredsjednici OO SDA Tešanj: Alija Ogrić, Rasim Omerbašić i Amir Kurtić.

Na ovoj press konferenciji izneseni su stavovi SDA, kao odgovori na napade i prozivanja:

1. Neprisustvo posljednjm sjednicama Općinskog vijeća vijećnika SDP-a nije se bitnije ni osjetilo, jer je njihov dosadašnji rad uglavnom bio usmjeren na opstrukciju rada općinske vlasti. Podsjećamo vijećnika SDP-a da nisu u Vijeću zbog SDA, niti trebaju biti zbog SDA, već zbog građana koji su im dali glasove na izborima.

2. Umjesto što nam Klub vijećnika SDP-a nametljivo, nestručno, papagajski tumači Ustav, bila bi za njih veća korist da revidiraju svoju ishitrenu, i očigledno, u afektu donesenu odluku o napuštanju rada Vijeća, te da se vrate na vijećnićke dužnosti.

3. Pozivamo SDP da bude opozicija na lokalnom nivou kako to u posljednje vrijeme ističu, i da ne nastavljaju destrukciju i urušavanje lokalnog ambijenta, jer to šteti svim građanima.

4. Stranka za BiH je svojim saopćenjem za javnost od 05. maja ove godine svela Klub vijećnika ove stranke na jednog vijećnika, na suprugu predsjednika ove stranke. Naime, svi koji su pratili 28. sjednicu Vijeća mogli su vidjeti da je g-đa Alić napustila sjednicu (prema neformalnim razgovorima u pauzi Vijeća kazala je da žuri za Sarajevo), ali ne i preostala dva vijećnika ove stranke koji su ostali do kraja sjednice. Stoga ne čude neosnovane interpretacije iz saopćenja SBiH-a kada je u pitanju rad Vijeća i izvršne vlasti, nego je pomenuto saopćenje samo potvrda da se radi o porodičnoj stranci, u kojoj je muž na čelu stranke, a supruga na čelu kluba vijećnika, iznose svoje osobne stavove kao stavove Stranke za BiH.

5. Danas smo već svi svjesni „političke smrti“ Stranke za BiH i njenog kraha na proteklim izborima. Ostaci te stranke nisu nam ponudili odgovore šta se dogodilo, šta će činiti u budućnosti, nego bezglavo lutaju baveći se marginaliziranim pitanjima i „mlaćenjem prazne slame“. Građanima Tešnja se baca prašina u oči, jer stranke poput SDP-a i SBiH-a na lokalnom nivou, svoj rad zasnivaju na izmišljanjima i stvaranju neprijatelja u liku SDA.

6. Posebno je indikativno to što Klub vijećnika Stranke za BIH u Općinskom Vijeću sve više prihvata i tone u ulogu portparola SDP-a. Istovremeno, pokazuju gotovo histeričan žal za izgubljenom većinom u Vijeću (SDP, SBiH, BPS), koju bahato se ponašajući, nisu bili kadri održati ni polovinu mandata.

SDA smatra da je uzrok ovakvog ponašanja uspješan rad lokalne vlasti u Tešnju, koja u veoma nepovoljnim okolnostima pokazuje inventivnost, hrabrost i kreira ambijent povoljan za investitore. To sada otvoreno priznaju svi koji dolaze u Tešanj ali SDP i SbiH to neće priznati ni za „živu glavu“. Stoga umjesto što se SDP i SBiH oglašavaju na način: „Dugo nismo ništa napisali loše o SDA?“, pozivamo ih da razmisle na sljedeći način:„Dugo nismo ništa uradili za ovu zajednicu, možda bismo trebali.“

SDA je Sporazumom sa BPS-om, nakon što je SDP odbio da preuzme odgovornost u saradnji sa sa Općinskim načelnikom, pokazala visoku svijest odgovornosti prema građanima općine Tešanj, kako bi općinska administracija imala potreban minimalan ambijent za rad, i kako vrijeme do lokalnih izbora ne bi bilo izgubljeno, što je bio osnovni stranački interes OO SDP Tešanj.

OO SDA Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *