SDP se vraća na sjednice OV Tešanj

Nedavna smjena predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj, javnosti već poznat slučaj, iz reda SDPBiH Vedrana Kaser, usložnila je političke odnose na Općini kao i rad Općinskog vijeća Tešanj, izborom drugog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj od novouspostavljene parlamentarne većine SDA i BPS Sefer Halilović.

Klub vijećnika SDPBiH je pokušao ukazati na neustavnost i nezakonitost izbora novog predsjedavajućeg tražeći od Općinskog načelnika da reagira ali nije bilo očekivane reakcije. Ukazivanje vijećnika SDPBiH na kršenje Odluke o konstitutivnosti naroda u BiH u Općinskom vijeću Tešanj je ignorirano i bahato odbijena svaka rasprava o ovom pitanju.

Vijećnici SDPBiH su, uz podršku Predsjedništva OOSDPBiH Tešanj, nastojali izvršiti politički pritisak da se nastali problem riješi u Općinskom vijeću Tešanj i ispoštuju ustavne i zakonske odredbe i predsjedavajući Općinskog vijeća izabere u propisanom postupku.

Pošto se nije imalo volje od parlamentarne većine Općinskog vijeća Tešanj, Klub vijećnika SDPBiH se odlučio ne učestvovati u radu Općinskog vijeća Tešanj kojem predsjedava nelegitimni predsjedavajući, što i danas mislimo.

Ni ovaj gest vijećnika SDPBiH nije animirao Općinsko vijeće Tešanj da promijeni svoju Odluku i izvrši izbor novog predsjedavajućeg u skaldu sa Ustavom i Zakonom, što je Klub vijećnika SDPBiH opredijelilo da zaštitu ustavnosti i zakonitosti potraži na višim distancama do Ustavnog suda FBiH.

Pošto postupak na ovom nivou može potrajati više vremena, Klub vijećnika SDPBiH je odlučio da učestvuje u radu Općinskog vijeća Tešanj i dalje osporavajući legitimitet neustavno izabranog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj, dok se ne dobije Odluka Ustavnog suda FBiH koja je obavezujuća za sve strane i koju će i Klub vijećnika SDPBiH poštovati.

Komisija za informisanje

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *