Predstavljen Okvirni program zbrinjavanja tehnološkog viška u školama

Zenica, 13. 06. 2011. – Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana press konferencija na kojoj je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bernadeta Galijašević zajedno sa predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona predstavila Okvirni program zbrinjavanja mogućeg tehnološkog viška zaposlenika u osnovnim i srednjim školama ZDK.

Ministrica Galijašević na press konferenciji istakla je da je riječ o usavršenom dokumentu koji sadržava poboljšanja u zakonitom zbrinjavanju utvrđenog tehnološkog viška u našim školama. Programom su utvrđeni razlozi prestanka potrebe za radom određenog broja zaposlenika, zatim Kriteriji na osnovu kojih se iskazuje prestanak potrebe za radom kao i kriteriji koji će utvrditi koji zaposlenik ima prednost nad drugim zaposlenikom u slučaju nedostatka norme časova, te redoslijed na listi zaposlenika. Ovaj redoslijed utvrđuje se na osnovu: stručne spreme, dužine radnog staža i ocjene o radu kao korektivnog faktora.

Selvedin Šatorović, predsjednik Kantonalnog odbora sindikata osnovnog obrazovanja ZDK istakao je da su sva ova rješenja u Programu urađena u koordinaciji sa sindikalnim organizacijama tako da je procedura na osnovu koje se stiče status tehnološkog viška jasno precizirana.

Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora sindikata srednjeg obrazovanja ZDK rekao je da su predsjednici sindikalnih organizacija sa područja našeg kantona potpisali ovaj Okvirni program 03. juna ove godine sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Iako tehnološkog viška zasada u srednjim školama nema, ovaj Program bit će  dobra osnova za pravilno postupanje sa eventualnim tehnološkim viškom u budućnosti.

Na kraju, rečeno je i to da će resorno kantonalno ministarstvo sada imati sačinjenu preciznu bazu podataka o svim uposlenicima kojih je oko 3.600 u osnovnim i oko 1.600 u srednjim školama te da do 30. juna direktori svih škola moraju dostaviti Ministarstvu spisak uposlenih koji predstavljaju tehnološki višak. U biti, zasada se radi o 30.-tak radnih mjesta nastavnika razredne nastave, i oko 300 uposlenih koji nemaju punu normu, po procjeni sindikata i Ministarstva. No, nastojat će se preraspodjelama u okviru iste škole da nijedan uposlenik ne ostane bez posla zbog drastično smanjenog broja djece koja se upisuju u prvi razred osnovnih škola na području Kantona.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net