Saopćenje u vezi opasnosti od požara

Zbog visokih temperatura i izuzetno toplog vremena koje ovih dana vlada na području Zeničko-dobojskog kantona, te procjena da će se ovakvo vrijeme zadržati i narednih sedmica, Kantonalna uprava civilne zaštite apeluje na građane Kantona da prilikom boravka na otvorenom, svojim preventivnim postupcima svedu svaku mogućnost izazivanja požara na minimum. Naime, pri visokim vanjskim temperaturama dovoljna je i najmanja nepažnja, poput bačenog opuška na suhu travu da se zapali mnogo veća površina i izazove požar. Zato,  upozoravaju se građani da ne stvaraju divlje deponije smeća u blizini ili unutar šumskih kompleksa, da ne bacaju opuške i staklene predmete u suho rastinje, te da ne vrše spaljivanje drvnog otpada unutar šumskih kompleksa i šumskog zemljišta. 

Također, upozoravaju se građani, preduzeća i druga pravna lica, da poduzmu dodatne mjere zaštite od požara i provjere ispravnost plinskih, električnih i dimovodnih instalacija u kući, stanu, preduzeću i drugim prostorijama.

Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava da će nadležni organi, u okviru svojih ovlaštenja, poduzimati zakonom propisane mjere protiv osoba koje su izazvale požar, jer  time ugrožavaju život i zdravlje ljudi i stvaraju materijalnu štetu. Iz svih ovih razloga, podsjećamo građane da ukoliko uoče nastanak požara, mogu odmah obavjestiti: civilnu zaštitu na telefon 121, policiju na telefon 122 i vatrogasce na telefon 123.   

  

Putem Press službe ZDK,
Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona

O Tesanj Net