Jubilej – 65 godina Opće biblioteke Tešanj

U petak 15.7.2011. sa početkom u 10 sati svečano je obilježen jubilej Opće biblioteke Tešanj, 65 godina njenog postojanja i djelovanja.
Proslava je održana u prostorijama (sali) biblioteke. Direktor Opće biblioteke Tešanj Esmir Bašić poželio je dobrodošlicu svim gostima, a u svom obraćanju iznio je kratak historijat biblioteke i uručio zahvalnice organizacijama (institucijama) i pojedincima koji su pomagali i koji pomažu rad Opće biblioteke Tešanj.

Nakon direktora biblioteke, riječ je uzeo i načelnik općine Tešanj Fuad Šišić koji je izrazio čast i zadovoljstvo što prisustvuje ovako značajnom jubileju. Načelnik je istakao i važnost i značaj koju biblioteka ima u lokalnoj zajednici, te je naglasio da će i u budućem radu i djelovanju ova ustanova imati podršku Općine.

Pored direktora i načelnika, prisutnima se obratila – a ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine – i Dženana Tuzlak koja je čestitala jubilej biblioteke, i istakla kako je Opća biblioteka Tešanj primjer uspješnog djelovanja i rada.

Uposlenici biblioteke su za ovu priliku priredili i izložbu „65 godina postojanja i rada Biblioteke Tešanj“ koja je postavljena u prostorijama biblioteke, a svi prisutni su, po završetku svečane sjednice, imali priliku da se kroz izložbu uvjere u samo jedan dio onoga čime raspolaže Opća biblioteka Tešanj.

Time je završen prvi dio obilježavanja jubileja biblioteke.

Obilježavanje je nastavljeno u večernjim satima, tačnije od 19 sati, kada je upriličena javna tribina o liku i djelu Mustafe Ćemana.
Mustafa Ćeman jedan je od najznačajnijih – ako ne i najznačajnij i – bosanskohercegovački bibliograf. Svojim likom i djelom, ostavio je veliki i neizbrisivi trag u bosanskohercegovačkoj bibliografiji.

O liku i djelu Mustafe Ćemana govorili su profesor Enes Kujundžić i književnik Amir Brka.

JU Biblioteka Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *