Udruženje „EKO-MLADI“ jedan od 4 potpisnika mikro-kapitalnih ugovora za provedbu aktivnosti na teritoriji općine Tešanj u okviru projekta Jačanje lokalne demokracije/demokratije II – LOD II

Dana 05.08.2011. godine je u prostorijama Općine Tešanj organizovana svečana ceremonija potpisivanja ugovora sa organizacijama civilnog društva za provedbu aktivnosti na teritoriji općine Tešanj u okviru projekta Jačanja lokalne demokracije/demokratije II – LOD II.
Od ukupno 302 pristigla projekta na javni poziv UNDP-a (u 15 općina na području BiH), pod nazivom Jačanje lokalne demokratije/demokracije – LOD II, među 71 projektom koji su odabrani za finansiranje je i projekat udruženja “EKO-MLADI” Tešanj pod nazivom Sakupljajmo PETice. Na području općine Tešanj je pristiglo 12 aplikacija, a samo su dvije organizacije iz Tešnja odabrane za finansiranje, i to udruženja “SEHARA” i “EKO-MLADI”.
U okviru UNDP projekta Jačanje lokalne demokracije/demokratije II – LOD II Općina Tešanj je okončala proces odabira projekata prema Javnom pozivu otvorenog od 16.05. do 16.06.2011. godine objavljenog u novinama „Dnevni avaz“, web stranici Općine i u lokalnim medijima.

S obzirom da se ove aktivnosti sprovode zajedničkim radom Općine Tešanj i LOD II projekta evaluaciju pristiglih projektnih prijedloga vršila je komisija u sastavu od dva člana UNDP BiH, dva člana predstavnika Općine i jedan predstavnik nevladinog sektora sa područja Općine.

Ukupno je na adresu Općine pristiglo 12 (dvanaest) projektnih prijedloga od kojih je 4 (četiri) izabrano kroz kompetitivni proces. Planirano je da se u izabrane projekte uloži 143.195,50 BAM od čega će Općina sufinansirati 10% od ovog iznosa.

Organizacije civilnog društva će kroz realizaciju ovih projekata raditi na realizaciji strateških dokumenata Općine Tešanj. Krajnji rok za završetak projekata je mart 2012. godine.

Sljedeći projekti organizacija civilnog društva će biti realizovani kroz projekat LOD II:

1. Udruženje mladih „Eko-mladi“ Tešanj
2. Udruženje građana „Sehara“ Tešanj
3. Centar za promociju evropskih vrijednosti – Euro plus Doboj
4. Fondacija „Mozaik“ Sarajevo

UNDP projekat „Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II“ finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura sa ciljem da doprinese demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljem razvoju Bosne i Hercegovine kroz podršku odabranim općinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *