Ismar Alagić

INTERVJU: TEŠANJSKO PRIVREDNO ČUDO – SREDINA POSLOVNE IZVRSNOSTI

Ismar Alagić
Poštovani doktore Alagiću, kao što sam i najavio evo pitanja za intervju koji bi trebalo da bude objavljen na stranicama Biznis-ekonomija u Oslobođenju. Opredjeljenje za razgovor nalazim u činjeici da Tešanj prednjači po dozi osjećaja za razvoj biznisa kako po idejama tako i njihovoj realizaciji. Lično sam prepoznao i Vaše zasluge u tome što me i opredjelilo pri izboru sagovornika.

1. Minulih mjeseci u Općini je vođeno na desetinu razgovora sa stranim diplomatama akreditovanim u BiH i kompanija iz različitih dijelova svijeta o tome kako da u Tešnju razviju poslovne aktivnosti,
investiraju. Iz čega proizilazi takvo interesovanje?

Dr. Alagić: Općina Tešanj već duže vremena poduzima aktivnosti na razvoju poslovne infrastrukture i promociji direktnih kako inostranih, tako i domaćih investicija. Naši motivi su prvenstveno proisticali iz želje i potrebe da našim domaćim privrednim subjektima stvorimo povoljnije uslove za njihov nesmetan rad i uspješan dalji razvoj. Direktne inostrane investicije su veoma brzo došle kao logična posljedica stvaranja konkurentnog poslovnog ambijenta u odnosu na neke druge sredine u regionu. Na području naše općine posluje veliki broj firmi koje su u većinskom vlasništvu prvenstveno holandskih, njemačkih,
italijanskih i slovenačkih investitora. Dobra iskustva koja isti imaju poslujući u zadnjih 15 godina na našim prostorima su najbolja preporuka za druge investitore iz navedenih i ostalih država. Predstavnici općine Tešanj su u stalnom kontaktu sa predstavnicima ovih firmi i stalno se zanimaju šta su njihove potrebe, planovi ali i eventualni problemi. Na taj način uspijevamo kontinuirano ponuditi nove modele privlačenja novih direktnih inostranih investicija. Diplomatsko-konzularna predstavništva tih država u BiH, ali i naše zemlje u inostranstvu su prava adresa za ostvarivanje navedenih kontakata. Mi smo
trenutno u poziciji da nas sada kontaktiraju predstavnici diplomatskih krugova, odnosno njihovih odjela za privrednu i ekonomsku saradnju i pomažu nam u uspostavljanju novih kontakata. To je najbolja reklama za općinu Tešanj i njene potencijale za investiranje.

2. Koji su konkretni rezultati ovih posjeta?

Dr. Alagić: U posljednje vrijeme našu općinu su posjetili ambasadori ili prvi sekretari ambasada svih značajnih država sa kojima općina Tešanj, ali i BiH ostvaruje ili je na putu da uspostavi značajnu privrednu saradnju. Sigurno da je veliki zamah navedenim aktivnostima predstavljala činjenica da je općina Tešanj poduzela konkretne aktivnosti na pripremi preduslova za dolazak investitora kroz izgradnju poslovnih zona, ali i usvajanje poticaja za investitore koji su izrađeni od strane općinske administracije, a potvrđene od strane Općinskog Vijeća. Prema evidenciji institucija koje se bave statistikom na području općine Tešanj se nalazi nešto oko 2.000 poslovnih subjekata, od čega je oko 1.200 obrta, a ostalo su firme. Među njima imamo desetak holandskih firmi koje imaju širok spektar djelatnosti od proizvodnje prikolica za automobilsku industriju, preko proizvodnje visokokvalitetnog namještaja, do velikog broj proizvoda od inoksa i mnogo drugih proizvoda. Na našoj općini su realizovani neki od najuspješniji primjera privatizacije firmi u državnom vlasništvu, što je zasigurno primjer kupovine većinskog paketa vlasništva u firmi Unico filter od strane firme Mann+Hummel grupacije. Osim toga na području naše općine već djeluju potpuno nove firme u većinskom vlasništvu slovenačke Alpine, italijanske firme Sockmaker3 kao jednog od vodećih svjetskih proizvođača čarapa i mnogi drugi. Raduje činjenica da je kod većeg broja primjera FDI prisutno učešće domaćih partnera u zajedničkom ulaganju. U posljednje vrijeme je iskazan interes, investitora čak iz nama u geografskom smislu daleke Kine. Ovo je samo još jedan pokazatelj da ekonomija ne poznaje razdaljinu i granice kada je u pitanju povoljan i konkurentan poslovni ambijent koji nudi općina Tešanj. U posljednje vrijeme, povećano interesovanje za investiranje na području općine Tešanj još pokazuju investitori iz Turske i Italije.

3. Šta je to što Tešanj nudi a većina drugih lokalnih zajednica zanemaruje?

Dr. Alagić: Po mome mišljenu postoji nekoliko komparativnih prednosti naše općine pred drugima. Mi uvijek želimo da se poredimo samo sa boljima od sebe. Na prvom mjestu, tu je duga industrijska kultura razvijena u području proizvodnje automobilskih dijelova u zadnjih 50 godina radeći za najveće svjetske proizvođače iz automobilske industrije. Potom tu je i činjenica da se Tešanj nalazi u srcu trokuta Zagreb-Sarajevo-Beograd i na udaljenosti od nekih 70 km od autoputa Zagreb-Beograd, što omogućava da se naši proizvoda i roba proizvedena na području naše općine veoma brzo nađe na regionalnom, ali i tržištima zapadnoeuropskih država. To nam daje za pravo da kažemo „Tešanj kao centar poslovne izvrsnosti u središtu trokuta regionalnih tržišta sa preko 17 miliona stanovnika”.Jedan moj dobri poznanik, a inače ugledni privrednik ima običaj reći možda grad Tešanj se ne nalazi na raskrsnici puteva, ali je zasigurno na raskrsnici biznisa! Ova tvrdnja vremenom postaje afirmativna da dolazimo na raskrsnicu biznisa, ali i puteva, unatoč čekanju na dolazak trase koridora VC do granica naše općine.

IFC je istakao općinu Tešanj kao jedinicu lokalne samouprave koja ima najkraće administrativne postupke u BiH. Sve ovo je provodivo kroz viskog stepen elektronske uprave i primjenu odrednica sistema upravljanja kvalitetom u našem radu. Najbolja potvrda ovoga su brojna priznanja koja smo dobili od predstavnika međunarodnih organizacija kao što su IFC, GIZ, UNDP-MDGF i mnogih drugi čije projekte smo
implementirali u zadnje 3 godine. Osnovna naša odrednica je da privrednici i investitori imaju prioritet u rješavanju njihovih zahtjeva podnesenih prema općini. U tom kontekstu općina je kreirala set poticaja za investitore koje sadrže brojne pogodnosti od dodjele besplatnog zemljišta kroz uspostavljene kriterije, do saradnje s a privatnnicima na ponudi već izgrađenih objekata za potrebe budućih industrijskih pogona.
Naš najveći resurs su zasigurno mladi i obrazovani ljudi, a naša najveća snaga leži u činjenici da imamo više 8.000 učenika u osnovnim i srednjim školama na populaciju od nešto više od 48.000 stanovnika. Svake godine općina Tešanj dodjeljuje nešto manje od 600 stipendija svim studentima naše općine što nas svrstava među najuspješnije općine u BiH.

4. Koliko je za privlačenje investitora značajno to što Tešanj razvija poslovne zone i ima veoma aktivnu razvojnu agenciju?

Dr. Alagić: Vidite prema istraživanjima časopisa Poslovne novine, među 100 najuspješnih firmi u BiH kada je riječ o prometu i izvozu, u zadnje trei godine se nalazi između 5-8 firmi iz Tešnja. Među ovim firmama se nalaze neke potpune nove koje su svoj rad započele u industrijskim zonama formiranim nakon 1996. godine. To je najbolje priznanje radu općine Tešanj na čelu sa Općinskim načelnikom g.Fuadom Šišićem koji je tu poziciju obnašao tom periodu, ali i u ovom trenutku. U tom cilju općina Tešanj je prva općina u FBiH koja je izvršila emisiju općinskih obveznica sa ciljem pribavljanja finansijkih
sredstava za izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni Glinište. Mogu konstatovati da je u prvom krugu izvršen 100% upis obveznica, što pokazuje da investitori imaju potpuno povjerenje u rad općinske uprave u Tešnju i naše strateške odrednice u razvoju lokalne zajednice.
Sve ovo je rezultat jednog kontinuiteta u radu uz poštivanje odrednica sadržanim u našim strateškim dokumentima kao što su: Strategija razvoja općine 2007-2015, Strategija za dostizanje Vizije-Tešanj sredina ekološke svijesti, čistoće i reda, Strategija podrške mladima i Strategija saradnje sa NVO. Pripremljenost industrijskih zona jeste bitna, ali bez sinergije svih prethodno pobrojanih elemenata nije jedina dovoljna za postizanje potpunog uspjeha.
Kada je riječ o formiranju TRA Agencije za razvoj općine Tešanj, sa pozicije člana Nadzornog odbora moram istaknuti da je inicijativa za njenim formiranjem proistekla iz potrebe za kvalitetnijim artikulisanjem lokalnog ekonomskog razvoja naše općine. Mi dosta dobro sarađujemo sa brojnim organizacijama koje se bave razvojem i unapređenjem poslovne saradnje, ali sa formiranjem lokalne razvojne agencije želimo na kvalitetniji način uskladiti lokalni ekonomski razvoj sa strateškim odrednicama i obezbjediti dodatne fondove za finansiranje. TRA je postala jezgro tog razvoja uz okupljanje tima mladih ljudi obrazovanih u državama koje se ubrajaju među vodeće svjetske ekonomije.

5. Kakva je u svemu tome uloga Općine i njenog rukovodstva iz čega bi drugi mogli izvući pouku?

Dr. Alagić: Zasigurno da je velika uloga općinskog načelnika koji je kao osoba sa Vizijom uspio okupiti širok krug stručnih i u privredi dokazanih domaćih stručnjaka, od kojih je veći dio angažovan na volonterskoj osnovi što dovoljno govori o njihovoj spremnosti da rade za interes i u korist lokalne zajednice. Jednostavno rečeno Tešnjaci vole svoju sredinu na jedan poseban način. Općinski načelnik je pravi menadžer i vizionar koji je koristeći brojne alate uspostavio efikasnu i fleksibilnu organizacijsku strukturu lokalne uprave koja promptno reaguje na zahtjeve poslovnog svijeta. Ovaj proces se kontinuirano unapređuje, kroz uspostavljene sisteme edukacije i stalno unapređenje kompetencija svih učesnika procesa.

6. Može li se govoriti i o posebnom osjećaju Tešnjaka za biznis?

Dr. Alagić: Zasigurno da naša sredina posjeduje nešto po čemu se izdvaja od drugih. Moguće da korijeni toga leže u činjenici da je još tokom 16 vijeka Tešanj bio jedna od vodećih čaršija po razvijenosti zanatstva i trgovine, a potom i bankarstva na ovim prostorima. Neke od prvih industrijskih koncesija u ovom dijelu tadašnje Otomanske Imperije su upravo su dobili tadašnji preduzetnici iz Tešnja. Niti veoma loš tretman naše lokalne zajednice od strane vlasti u vrijeme socijalističke Jugoslavije i otuđenost od glavnih putnih komunikacija nije onemogućila ovu sredinu da se nametne kao centar u kojem se
razvila automobilska industrija, a potom i mnoge druge industrijske grane. Iako na području naše općine nisu skoncentrisana posebno velika prirodna bogastva i sirovine, naša prerađivačka industrija je u mnogim segmentima postala vodeća u regionu sa stalnom tendencijom uvođenja i novih donedavno netradicionalnih djelatnosti u kojima postajemo naširoko poznati lideri. Tako se već u ovom trenutku Tešanj ističe kao sredina sa najvećom proizvodnjom keksa u BiH i distribucijom naftnih derivata. Osim toga u samom smo vrhu po proizvodnji šampinjona, tako da smo postali lideri i u područjima koja su donedavno bila strana našoj sredini i svrstavala se u netradicionalne djelatnosti. Ukratko, naš osnovni
recept glasi „BITI PRVI“ u svemu čega se prihvatimo raditi.

7. Da li sve ovo što radite ima uticaja na smanjenje nezaposlenosti i u kojem obimu?

Dr. Alagić: Unatoč dosta povoljnijem stanju nivo zaposlenosti, nego je to slučaj u drugim dijelovima naše države, postoji i značajan broj nezaposlenih na našoj općini. Ovo je posljedica i velike gustine naseljenosti koja nas svrstava u najgušće naseljena područja u našoj državi i šire. Više od 300 stanovnika na km2 svrstava općinu Tešanj u visoko urbana područja što pred lokalnu zajednicu ispostavlja nove zahtjeve u pogledu stalnog unapređenja kvaliteta života naših građana. Na području općine Tešanj je od 2006. godine nastupio trend uvećanja broja zaposlenih kroz otvaranje novih industrijskih pogona, među
kojima se posebno ističu Alpina Bromy i drugi poslovni subjekti koji su značajni sa aspekta broja novouposlenih radnika. Trenutni trend ide kao otvaranju novih poslovnih subjekata i kreiranju novih radnih mjesta na području općine Tešanj.

8. Šta će u oblasti razvoja poduzetništva i investiranja obilježiti preostale mjesece u ovoj godini, odnosno hoće li biti konkretnih ugovora, početaka izgradnje novih objekata, uspjeha koji su izvjesni ali o njima još šutite?

Dr. Alagić: Vrijeme pred nama će zasigurno pokazati rezultate. Oni sigurno neće izostati, samo je pitanje dalje dinamike u njihovom dostizanju. Općina Tešanj će sa svoje strane nastaviti sa aktivnostima na stvaranju još povoljnijeg poslovnog okruženja, razvoju poslovnih zona i promociji inostranih investicija. Dok uz sve navedeno, naša vodilja će biti podizanje kvaliteta života i održivi razvoj naše sredine i šire.

Razgovor vodio: g. Hajdar Arifagić, novinar ekononske rubrike Oslobođenja

OSLOBOĐENJE, septembar 2011. godine

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. Lijepo je to sve ali ako ne riješite problem koji talijanski sockmaker ima sa našom “renomiranom” firmom HS putevi i sa pojedincima iz mann hummela, onda bi tešanj mogao ostati bez 100 dobro plaćenih radnih mjesta.

    a to nam nikako ne treba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *