Uči, misli i djeluj UMiD

Članovi udruženja “EKO-MLADI” dobitnici certifikata koje je Institut za razvoj mladih KULT u četvrtak (15.09.2011) svečano dodijelio za 44 omladinska lidera i liderice koji su prošli obuku “ Uči, misli i djeluj” (UMiD)”

Učešće općine Tešanj i udruženja “EKO-MLADI” u projektu UMiD je započelo potpisivanjem Sporazuma između Instituta za razvoj mladih KULT (tada pod nazivom KULT), općine Tešanj i udruženja “EKO-MLADI” 13. Aprila 2010 godine u prostorijama općine Tešanj.

Između ostalog Sporazumom je bilo definisano da 4 mlade osobe sa područja općine Tešanj prođu jednogodišnji ciklus obuke / edukacije u prostorijama Instituta za razvoj mladih KULT.

Udruženje “EKO-MLADI” je delegiralo dvije mlade osobe: Plančić Admir (Potpredsjednik udruženja-trenutno) i Lihić Salih (Sekretar udruženja-trenutno). Pored navedenih članova udruženja, a shodno potpisanom sporazumu između Instituta za razvoj mladih KULT (tada pod nazivom KULT), općine Tešanj i udruženja “EKO-MLADI” u obuku su bili uključeni i Torić Elma i Safer Grbić.

Nakon jednogodišnje obuke i položenog ispita u četvrtak (15.09.2011), između ostalih, članovima udruženja “EKO-MLADI”: Plančić Admiru i Lihić Salihu su uručeni CERTIFIKATI kao omladinskim liderima.

Ovu priliku koristimo da čestitamo prvenstveno članovima udruženja, a naravno i svim učesnicima projekta UMiD na uspješnoj realizaciji.

“EKO-MLADI”

(Tekst koji slijedi preuzet je sa Sarajevo-x.com)

Cilj projekta jeste ohrabriti mlade ljude iz oba bh. entiteta da nauče samostalno ostvariti i zaštititi svoja prava u društvu, da učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču i da aktivno i smisleno rade na poboljšanju životnog standarda u svojoj zajednici, zagovarajući provođenje zakona o mladima i lokalne strategije prema mladima, ukazujući na njihovu važnost”, rekao je Jasmin Bešić, izvršni direktor KULT-a.
“Nemojte se bojati da podignete svoj glas u svim segmentima, to je vaše pravo i zahtijevajte to pravo i iskoristite ga”, istakao je u obraćanju mladima ValentinInzko.
Institut za razvoj mladih KULT provodio je projekt „Učešće mladih u strateškom razvoju lokalne zajednice”, koji je trajao 21 mjesec, a finansirali su ga Evropska unija i općine uključene u projekt.
U okviru projekta pedesetak mladih iz 12 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine prolazilo je jednogodišnji program obuke omladinskih lidera i liderica pod nazivom „Uči, misli i djeluj!”, među mladima poznatiji kao UMiD.
Generacije UMiD-a 5 i 6 prošle su po 12 interaktivnih dvodnevnih i trodnevnih radionica. Svaka osoba prošla je oko 240 sati treninga i oko 90 sati za pripremu građanskih inicijativa. Mladi su proveli 24 građanske inicijative o različitim temama, te su na taj način animirali i druge mlade u svojim zajednicama da postanu aktivni.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *