Fabrika obuće našla kupca?

Tri tešanjska privrednika bacila oko na imovinu Sloge

Imovina nekada uspješne fabrike obuće i kožne galanterije Sloga iz Tešnja najvjerovatnije će biti prodata na šestom javnom nadmetanju koje je zakazano u petak, 23. septembra 2011. godine, potvrdio je stečajni upravnik ovog preduzeća Izudin Alić.

Za ovu nekada uspješnu kompaniju, uništeni u privatizaciji, i do sada je bilo interesanata, no Alić vjeruje da su svi oni čekali da padne cijena nepokretne imovine koja se nalazi u vlasništvu ovog stečajnog dužnika.

eKapija saznaje da su za kupovinu Sloge zainteresirane tri domaće kompanije, Alpina Bromy, Madi i Koteks, sve iz Tešnja. Radi se o vrlo ozbiljnim kandidatima, koji se mogu pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima u zadnjih nekoliko godina.

Alpina –Bromy koja se bavi proizvodnjom obuće, osnovana je 2008. godine kao zajednička investicija domaćeg privrednika Suada Roše i stranog investitora, slovenske Alpine. Danas zapošljavaju 300 radnika, te stalno ulažu u tehnologiju i kadrove.

Kompanija Madi nastala je 1994. godine i u početku se bavila trgovinom mješovite robe, a djelatnost su kasnije širili u oblast bijele tehnike i prehrambene industrije. Prema vlastitim tvrdnjama, nalaze se u samom vrhu po ukupno ostvarenoj proizvodnji i preradi piletine u Bosni i Hercegovini.

Tešanjski Koteks je vodeće preduzeće za otkup i preradu kože u Bosni i Hercegovini i regionu. Ove sedmice u industrisjkoj zoni Bukva otvorili su novi proizvodno-poslovni objekat u koji su uložili tri miliona KM.

S druge strane, danas propala fabrika Sloga u Tešnju osnovana je pedesetih godina prošlog vijeka, a zapošljavala je nekoliko stotina radnika koji su proizvodili kožnu, modnu konfekciju, kožnu galanteriju i kožnu obuću. Radili su za poznate evropske i američke kupce na bazi lohn poslova.

Stečaj u ovom preduzeću je proglašen prije dvije godine, a mašine su zbog loše provedene privatizacije stale su početkom 2008. godine.

“Cijena imovine Sloge od prvog pokušaja prodaje pa do danas pala je za nekih dvadeset posto. No, i ako bude uspješno provedena prodaja po trenutnoj cijeni, to neće riješiti finansijsku dubiozu u ovoj kompaniji, jer su ukupna potraživanja stečajnog dužnika oko deset miliona maraka”

kazao je stečajni upravnik Izudin Alić.

Javno nadmetanje obuhvat će prodaju fabrike Sloga i fabričkog kruga u industrijskoj zoni Bukva, upravne zgrade te pratećih parcela. Ukupna procjenjena vrijednost ovih nekretnina je oko 1,9 ,miliona KM dok će se ekonomsko dvorište površine oko sedam hiljada metara kvadratnih prodavati po cijeni od 130.442 konvertibilnih maraka.

(N.Voloder / eKapija.ba)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *