TEŠANJ VIA NOVI ŠEHER

Zašto je Tešanj slijepo crijevo svakog sistema?

Jeste li ikada sreli putnika namjernika, koji je, krenuvši u Tešanj, nesretno prateći putokaz postavljen u Perkovićima „TEŠANJ VIA NOVI ŠEHER“, i ne sluteći šta ga čeka, protiv svoje volje se upustio u mini-avanturu vozeći se preko Crnog Vrha?
Ja nažalost jesam, a vjerujem i mnogi od vas.

Veću nelagodu i razočarenje od pogleda na prašnjavo auto i zbunjena lica nevinih putnika, pravila je činjenica da im nemožemo dati niti jedan konkretan razlog zbog čega je jedan od rijetkih puteva koji povezuju Tešanj sa ostatkom svijeta u takvom stanju.
Već nekih petnaestak godina nadamo se da će put Tešanj-Novi Šeher biti asfaltiran, ne toliko zbog činjenice što je za vrijeme rata bio žila kucavica, ne smo općine Tešanj, već i šire, nego zbog činjenice da bi omogućio puno brži, prijeko potreban, izlaz iz Tešnja na magistralni put M-17.
Silni kilometri asfalta koji se, hvala Bogu, proteklih godina položiše u općini Tešanj, nažalost nisu našli svoje mjesto i na ovom putu.
Poznato nam je da je općina Tešanj nedavno raspisala Javni poziv za iskazivanje interesa za privođenje krajnjoj namjeni Regulacionog plana turističko-rekreacione zone ”Kiseljak” Tešanj.
Gledajući „prekrasno“ osmišljen Regulacioni plan, (za koji pretpostavljam da, kao ni mnogi do sada,nije bio ni jeftin,) od koga vam od silnog ushićenja srce počne ubrzano kucati, brzo se vratim u tužnu realnost razmišljajući, tko bi to imao ekonomski interes uložiti u „Kiseljak“ (a silno se nadam da takav postoji), do kojeg je, budimo iskreni, i iz Tešnja loš put, a da ne govorimo o ovom iz pravca Novog Šehera, a sve sa realnom pretpostavkom da se turističko-rekreaciona zona „Kiseljak“ nebi promovirala samo na našim prostorima, već i šire.
Na kraju ostaje nada da će, u bližoj budućnosti, gore navedeni putokaz buduće putnike namjernike usmjeravati lijepo uređenim i asfaltiranim putem preko Crnog Vrha do, ako Bog da, u skladu sa Regulacionim planom, lijepo uređene turističko-rekreacione zone ”Kiseljak” Tešanj.
Jer, nada zadnja umire….

N.N.

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. Sve dok u općini rade ljudi koji ne vole sam Tešanj i koji samo rade za dobrobit svojih sredina ovaj put neće biti asfaltiran. Njima i odgovara da Tešanj bude slijepo crijevo a da se druge sredine razvijaju dok Tešanj stagnira. Do sada se svaki šumski put po raznoraznim selima asfaltirao a put koji nam je toliko toga dobrog donio ništa. Pa pogledajte samo i dio puta do Ćatinog greba. Živa kataatrofa, mene bi bilo sramota staviti onu tablu “put održava …”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *