Dnevni boravak za djecu s posebnim potrebama Tešanj

 

Osnovni podaci o Udruženju
Udruženje roditelja djece i omladine s posebnim potrebama Tešanj je Udruženje građana osnovano 02.12.2009. godine radi stvaranje i unapređivanja za sve vrste pomoći djeci i omladini s posebnim potrebama. Na dobrovoljnoj osnovi okuplja roditelje i staratelje djece i omladine s posebnim potrebama, stručne radnike i druge zainteresovane osobe radi njihovog angažovanja na rješavanju svih problema djece i omladine s posebnim potrebama. Udruženje sve svoje aktivnosti realizuje u Denvnom boravku za djecu i omladinu s posebnim potrebama.
Udruženje djeluje na teritoriji općine Tešanj.

Misija Udruženja
Udruženje roditelja djece i omladine s posebnim potrebama Tešanj, kroz partnerski odnos roditelja i stručnjaka, pomaže djeci i omladini s posebnim potrebama da razviju svoje potencijale s ciljem lakšeg i bržeg uključivanja u život zajednice.

Osnovni programski ciljevi i zadaci Udruženja su:

  1. Uspostavljanje i održavanje saradnje sa rodteljima djece s posebnim potrebama, stručnim osobama, institucijama i Udruženjima u zemlji i inozenstvu;
  2. Informisanje članstva i javnosti o problemima djece s posebnim potrebama i njihovih porodica;
  3. Poticanje edukacije i stručnog usavršavanja osoba koje rade s djecom s posebnim potrebama;
  4. Poticanje razvoja potrebnih ustanova (primjerice dječijih vrtića, obrazovnih i radnih ustanova sa prilagođenim programima, integracijskih ustanova, zdravstvenih ustanova i sl.
  5. Organizovanje stručnih skupova, savjetovanja, seminara i sl.
  6. Organizovanje programa za djecu s posebnim potrebama u saradnji sa stručnjacima (kulturne i sportske aktivnosti, igraonice i sl.)
  7. Izdavačka djelatnost u skladu sa ciljevima i zadacima Udruženja (informacije, saradnja na prijevodima stručne literatura i sl.
  8. Prikupljanje i raspodjela humanitarne pomoći;
  9. Uspostavljanje saradnje sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima je zajednički cilj unaprijeđenje kvalitete života, medicinske i socijlne zaštite roditelja djece i omladine s posebnim potrebama i njihovim porodica, uzimanja aktivnog učešća u poboljšanju uslova života i liječenja ovih kategorija.

 


O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *