Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva OPPEN-s

Organizator sajma je Asocijacija proizvođača organske hrane ZDK ( direkcija sajma)
U Zenici, od 9. do 12. novembra 2011. Godine na trgu Alije Izetbegović (kod RK Bosanka)

1. ORGANSKA PROIZVODNJA
Na sajmu Oppen-s Zenica 2011. će izlagati svoje proizvode preko 200 izlagača. Posebno mjesto zauzimaju proizvođači organske hrane. Organska proizvodnja u svijetu je postala prepoznatljiva i priznata. Organski proizvodi su oni čiji su sastojci porijeklom iz ekološkog uzgoja, što znači da nisu tretirani pesticidima, herbicidima, da ne sadrže umjetna bojila niti mirise, da su pakirani u ekološku ambalažu i da posjeduju certifikat ekološkog ili organskog uzgoja. Činjenica je da je organska hrana zdravija jer sadrži puno više minerala i vitamina od konvencionalne. Organske hrana je od posebnog značaja za zdrav život i razvoj vašeg djeteta. Cilj sajma je promocija organskih proizvođača i njihovo umrežavanje i saradnja, te promocija organske proizvodnje, a samim tim i zdravijeg načina života.

2. POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA
Bosna i Hercegovina spade u red prosječno bogatih zemalja po površini obradivog zemljišta po glavi stanovnika. Danas se stanovništvo u našoj zemlji veoma teško odlučuje za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. S ciljem animiranja što većeg broja poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini ovi izlagači će, također, imati priliku da predstave svoje proizvode. Evropska unija će u narednom periodu izdvojiti velika finansijska sredstva za poljoprivrednu proizvodnju, a ovo je način da se poljoprivredni proizvođači okupe i pozicioniraju u odnosu na druge, te razmjene iskustva.

3. KUĆNA RADINOST
Domaća (kućna) radinost je specifična vrsta djelatnosti koja se obavlja kod kuće, a ne tiče se kućnih poslova i koja obezbjeđuje novčanu zaradu onima koji je obavljaju. Na sajmu će javnosti biti predstavljeni i proizvodi iz kućne radinosti od drveta i drugih materijala karakteristični za ovo podneblje. Izlagači će moći prezentirati svoje ideje kroz svoje proizvode. Ti proizvodi će im donijeti dodatnu zaradu i popraviti njihov kućni budžet.

4. NJENO VELIČANSTVO “HELJDOPITA”
Značaj ovog sajma je i pravljenje, prezentacija i degustacija najveće heljdopite na svijetu koja će nadamo se ući i u Ginisovu knjigu rekorda. Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela, kod poremećaja u probavnom sistemu. Težina heljdopite će iznositi 1000 kg, a biće napravljena na siniji (sofri) površine 5×5 metara. Heljdopita će biti poklon za posjetioce sajma kroz degustaciju.

5. TURISTIČKA PONUDA I ETNO NARODNO STVARALAŠTVO
Također, jedan od bitnih sadržaja sajma biće prezentacija turističkih ponuda turističkih zajednica sa područja BiH, prezentacija općina sa područja ZDK kroz promociju i prezentaciju turistički atraktivnih lokacija. U sklopu sajma će biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program sa manifestacijama Folk Inter Fest- dječiji internacionalni festival folklora kao i dječiji Sevdah Fest sa više od 500 učesnika.

OPEN-S SAJAM OTVOREN ZA SVE

Dobrodošli!
Direkcija Sajma

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *