OTVORENO PISMO AMERICI

OTVORENO PISMO AMERICI: Draga Ameriko, budi milostiva, ne povezuj Mevlida sa svim muslimanima…

Draga Ameriko,

Sarajlije se nisu začudile kada je Mevlid paradirao pored Američke ambasade sa puškicom, nego su sasvim spremno – samo u nekoliko minuta ga presrele sa zgrade Zemaljskog muzeja i nanišanile ga u guzu. Draga Amriko, naši policajci znaju kako je kada neko „barači“ guzu pa su odlučili se skriti iza okolnih barikada da i oni ne dobiju po turu. Kada smo već kod guze, guzonje na vlasti su stidno poput malene djevojčice progovrile o svemu ovome da ih vi ne biste opleli po jeziku ako nešto krivo prozbore. Naši političari su poslušni, što i jeste odluka političara – zar ne?

Da, da… Pratimo mi mladi što se događa, draga Ameriko. Tvoj ambasador je zahvalan policiji i ostalima koji su uspjeli savladati tog teroristu i nasilna i radilanoga islamistu i još mnogo više od toga – koji je odlučio malo prošarati fasadu ambasade. Kako se samo usudio, to je tako besramno …, trebao je piti čaj od kamilice u udobnoj fotelji svojega stana – to bi činio svaki normalni čovjek. Sada je sve već divno, krasno… Bravo Bosni koja je spasila guze unutar ambasade koje su mukotrpno radile legitimni šijunski posao u našoj zemlji, a kojega mi kao ne vidimo jer nam Amerika daje pare, tj. investicije. Mi te pare ne vidimo, draga Ameriko, ne znamo što bude s njima. Da ih barem vidimo, možda bismo i šutili.

Mi, mladi u BiH, nemamo nadležnoga ministarstva, nemamo budžet koji je usmjeren za naše potrebe, nemamo pravo glasa u sistemu odlučivanja, nemamo pomoći u obrazovanju, nemamo pravo nositi mahramu, nemamo pravo biti žene, nemamo pravo biti gej…, jer država ne sprovodi zakone koje je donijela ili nije donijela još uvijek!

Draga Ameriko, i Mevlid Jašarević je spadao u kategoriju mladih, pa imao je samo 23 godine kada je odlučio malo na sebe skrenuti pažnju. Da li treba Mevlid biti uzor svima mladima koji više ne mogu trpiti stanje u državi? Nećemo ti, draga Ameriko, sada navoditi statističke podatke koliko je mladih nezaposleno, neobrazovano, bez krova nad glavom, niti ćemo ti navoditi podatke koliko mladih u našoj divnoj multi državi posjećuje psihologa – pretpostaviti ćemo da ti to znaš i da tvoji stručnjaci već kroje plan kako da nas spasu iz pakla bez dna.

Draga Ameriko, ponizno te molimo da ne budeš okrutna prema nama zbog ovoga problemičića koji se zbio, jer i sam Boris Tadić je rekao da teroristički napad u Sarajevu ne treba povezivati sa svim muslimanima. Možda je malkice zaboravio da je Mevlid državljanin Srbije i da je njegov centar Novi Pazar, ali uvaži Boriseve riječi. Znaš i sama da te Boris ponizno sluša i ispunjava tvoje hirove, pardon, zahtjeve. Naš reis zna situaciju u cjelosti i on uvijek govori istinu, pa je tako rekao da ste Vi naši prijatelji – poslušaj ga Ameriko, budi milostiva.

Savjetujem Vam da ispitate ko je dao državljanstva tim vehabijama koji se bore za sve muslimane, doduše na demoktatski neprihvatljiv način; no, bore se. Sve više naših školskih kolega, prijatelja, komšija i poznanika postaje jedno od njih. Draga Ameriko, naši mladi vide njihov uređen sistem odnosa i od njih dobiju ono što im ti ne daješ u ovoj državi.

Draga Ameriko, natjeraj naše političare da pomognu nama mladima i da spase i nas i tebe od budućih mevlida …

Molim se Bogu i tebi Ameriko da primiš naše molitve.

Amin!

Safer Grbić
(objavljeno na portalu: depo.ba)

O Tesanj Net