Saopćenje za javnost

Spiskovi dobitnika sredstava za stambeno zbrinjavanje na općini Tešanj neće biti objavljeni, za sada

31. oktobra tekuće godine održana je 33. sjednica Općinskog vijeća Tešanj (OV).
Sjednica će bita zapamćena po tome što je na momente bila na ivici incidenta i što je OV donijelo nekoliko nezakonitih odluka i što je pobijalo, svoje, ranije donesene zaključke.
Upozorenja vijećnika SDP-a na nepoštivanje Poslovnika o radu OV-a Tešanj, od strane predsjedavajućeg OV-a Tešanj, gospodina Esmira Subašića i Načelnika Općine Tešanj gospodina Fuada Šišića, uporno su ignorisana što je dovelo do toga da vijećnici SDP-a napuste sjednicu OV-a Tešanj, jer su smatrali da ne postoji ni minimum uslova za rad OV-a.

Ovom prilikom želimo da upoznamo javnost da je na 33. sjednici OV-a, zahvaljujući glasovima SDA i BPS-a, poništen Zaključak OV-a Tešanj donesen na 30. sjednici OV-a Tešanj, održanoj 29.06.2011. godine, koji glasi:

sačiniti spisak svih lica koja su po bilo kojem osnovu dobilavli donacije do 2010. godine“.

te je glasovima SDA i BPS odbačena Inicijativa vijećnika SDP-a

da se objave spiskovi imena dobitnika bespovratnih sredstava i dobivenih iznosa za stambeno zbrinjavanje branilaca i njihovih porodica na području općine Tešanj, u periodu do 2010. godine.

Zanimljivo je da je u toku rasprave Načelnik Općine tražio dodatna sredstva u Budžetu Općine za pravljenje spiskova, mada se iz dopisa broj: 13/03-4-2-23-10124/11 od 05.05.2011. godine upućenog Načelniku Općine Tešanj od strane Ministarstva za boračka pitanja ZDK jasno vidi sljedeće:

„…Obzirom na pomenutu uredbu i činjenicu da posjedujete evidenciju lica kojima su putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Tešanj odobrena i isplaćena sredstva pomoći za stambeno zbrinjavanje iz Budžeta ZDK…“

iz čega se može zaključiti da spiskovi već postoje i da je traženje dodatnih sredstava samo traženje razloga da se spiskovi ne objave.

Vrijedi napomenuti činjenicu da je prije izjašnjavanja OV-a o ovom pitanju data pauza, te da su se Klubovi izjašnjavali o mogućem rješenju. U ternutcima veoma žustre rasprave Načelnik Općine Tešanj gospodin Fuad Šišić je izjavio da dok je ON Načelnik spiskovi neće biti objavljeni.

Borba SDP-a da se konačno objave imena dobitnika bespovratnih sredstava na općini Tešanj neće prestati i koristeći sva zakonom predviđena sredstva SDP će se boriti da se spiskovi objave i pripadnici boračke populacije, napokon, saznaju ko je sve i po kom osnovu dobio nepovratna sredstva za stambeno zbrinjavanje.

Komisja za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. “Ko je skrenuo vodu na svoj mlin? Na ovoj sjednici gosp. Kaser je prijetio da će se SDP pobrinuti da u Tešnju bude političkih i ekonomskih problema, ako ne bude u odboru njihov član. Što ne kažete građanima istinu?”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *