Čestitka za 25. novembar-Dan državnosti BiH

Danas, poslije 68 godina od dana Zasjedanja antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, dana kada je potvrđeno vjekovno postojanje BiH, kao zajednice njenih naroda i građana, nažalost, svjedoci smo veoma raširenih pojava grubog kršenja ljudskih prava i sloboda, koja ozbiljno dovode u pitanje demokratski razvoj i demokratsku reintegraciju BiH destruiranu u posljednje dvije decenije, te brojnih opstrukcija i teškoća u funkcionisanju pravne države.

Zato je danas, više nego ikada, važno afirmisati dokumenta sva tri zasjedanja Antifašističkog vijeća BiH, od Mrkonjić Grada ‘43. godine, Sanskog Mosta ‘44. godine i Sarajeva ‘45. godine, kada ZAVNOBiH prelazi u Narodnu skupštinu, koja su BiH definisala kao državnu i federalnu jedinicu Federalne Jugoslavije.

Ignoriranje potiranje odluka ZAVNOBiH-a otpočelo je „prvim demokratskim izborima“ u BiH, reinkarnacijom nacističkih ideologija, velikodržavnih politika na račun BiH, koje ne janjavaju ni do danas. Napadnute su sve pozitivne tekovine antifašističkog otpora i NOR-a, porušeni spomenici događaja i boraca NOR-a, koji su dali veliki doprinos pobjedi nad fašizmom svjetskih razmjera.

I danas, tek mali broj udruženja građana-antifašista, istina podjeljenih po entitetima, udruženja boraca NOR-a i slična pokušavaju oživjeti, očuvati i afirmirati tekovine antifašističkog otpora i NOR-a i odluke ZAVNOBiH-a na kojima se može graditi Država BiH i njeno društvo.

Svake godine, na Dan ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu se okupljaju poštovaoci tekovina antifašističkog otpora i NOR-a iz cijele BiH i regiona, pa i naše Općine, ali bez prisustva vlasti, bilo kog nivoa u BiH, što ukazuje kakav su odnos, do sada, imale te vlasti prema tekovinama NOR-a i samom ZAVNOBiH-u, pripisujući to ideologiji komunizma i socijalističkog društvenog sistema.

Povijest je pokazala: borci za slobodu i pravdu nikada nisu pobjeđeni, a biće pobjeđeni svi fašisti, ma u kojima odorama ili sa kojim predznakom paradirali po BiH.

U prigodi obilježavanja šezdesetosme godišnjice ZAVNOBiH-a, 25. novembra-Dana državnosti BiH, svim građankama i građanima općine Tešanj, svim Bosancima i Hercegovcima, čestitamo veliki državni praznik-Dan državnosti BiH, sa željmo da naredni obilježimo u duhu odluka koje su donijeli istinski predstavnici svih Bosanaca i Hercegovaca u najtežim danima NOR-a i pobjede nad fašizmom.
U ime OOSDPBiH Tešanj i osobno ime

Predsjednik OOSDPBiH Tešanj
Dr. Sead Rožajac

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *