Bešlagićev Rodoslov otvorio manifestaciju Dani grada Tešnja

Prvi sadržaj od osamnaest planiranih događaja ovogodišnje manifestacije „Dani grada Tešnja 2011“ bila je promocija treće po redu knjige tešanjskog pisca Mustafe Muće Bešlagića „Rodoslov tešanjskih Bešlagića od devetnaestog do dvadeset i prvog vijeka“. Osim autora o knjizi govorili su promotori prof. Esmir Bašić, mg. Sakib Kurtić i moderator, inače brat Mustafe Bešlagića, Hasan Bešlagić.

Promocija trećeg štiva svestranog Mustafe Bešlagića održana je u prostorijama tešanjske „Opće biblioteke“, koja je bila pretijesna da primi sve zainteresovane. Ova knjiga je snažan i značajan doprinos u istraživanju ukupne genologije tešanjskih porodica, ali ona predstavlja i važan podsticaj drugim porodicama da se bave istraživanjem svojih korijena. Kazao je prof. Bašić.

Kroz sve što je prema pisanim tragovima i predanju naše loze do zasada zapisano može se vidjeti da naše prezime vuče porijeklo iz Užica (Srbija). To ne mora značiti da je time umanjena uloga Bešlagića, da očuva vlastiti identitet i da ga nesebično podastre pod noge svojoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini. Riječi su autora Mustafe Bešlagića, koji je osim Rodoslova Bešlagića objavio još dvije knjige „Rat za mali Teheran“ i „Opsada“.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *