Zbog čega ili koga se cijeli Tešanj ocrni?

Informisanje sa područja općine Tešanj već dugo vremena nije izbalansirano. Neki mediji na širem planu su postali prepoznatljivi po senzacionalističkim, problemskim vijestima i temama, pri čemu uređivačka politika zahtjeva “posebnu” priču a ne istinu o događajima. I dok jedni afirmišu našu sredinu s ciljem privlačenja investitora i kreiranja pozitivnog poslovnog ambijenta, u isto vrijeme drugi se trude da ponište te efekte. Pitam se mora li novinar na terenu od problema praviti mnogo veći problem, čak senzaciju kako bi udovoljio svojim poslodavcima?

Poslednji prilozi na FTV BiH o stanju u džematu Piljužići, i priči kako vehabije u Tešnju žele preuzeti džamiju u najvećem tešanjskom džematu, nije samo nepotreban i nefer obračun FTV BiH sa Reis ef. Cerićem, odnosno sa Islamskom zajednicom BiH. FTV BiH se tim prilozima obračunava i sa građanima općine Tešanj (iako uredno plaćaju tv pretplatu), jer je tim prilogom izmišljena priča kojom bi Tešanj trebao u široj percepciji biti nesigurno mjesto. I to samo nekoliko dana nakon što je općinska vlast putem TVBiH pozvala investitore u Tešanj kao sigurno i pravo mjesto za njihove investicije. Investitori trebaju građanima, trebaju onima koji čekaju nova radna mjesta, ali FTV BiH ih želi otjerati.

Neću komentarisati to što FTV BiH sama sebe demantuje. FTV BiH u svega četiri mjeseca priča veoma različito o istom mjestu, istim ljudima i istim činjenicama. To je njihova sramota, i nije me briga. Ali veoma sam zabrinut kada pravi veliku štetu građanima općine Tešanj, kada kažnjava svoje korisnike usluga – kupce. Nigdje i nikada u cijelom svijetu nije zapamćeno da neko kažnjava svoje kupce. Čak ni u totalitarnim režimima ne postoji takav licemjeran, omalovažavajući odnos. Takvi režimi to rade otvoreno, pa iako je cilj isti, ipak to rade sa više dostojanstva. Samo kod nas je vlast donijela zakon kojim građani moraju plaćati usluge javnih tv servisa, a taj isti javni servis ih za taj dobiveni novac maltretira.

Imao sam više poziva sa strane nakon ovih priloga na FTV BiH. Među njima i neki predstavnici stranih organizacija, ali i potencijalni investitori. Odgovorio sam im: pa zar još neko vjeruje u to šta objavljuje taj javni tv servis? I pozvao sam svakoga ko me je nazvao da dođe u Tešanj, da zajedno
prođemo cijelu općinu Tešanj. Garantovao sam da će naići na srdačne ljude, ljude koji su spremni pomoći drugima, ljude koji se nekada zainade da niko nema odgovora, ni zbog čega posebno, onako, ali nikada ne prestaju biti dobri ljudi. Samo da nam ne dovedu sa strane neke loše ljude da bo opravdali svoje vijesti!?

Fuad Šišić
(e-bilten 061)

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. gospodine nacelnice:1)cijenite medijsku slobodu i naucite i da neki problemi koji ocito postoje u drustvu moraju da se objave slagali se vi sa tim ili ne,jer nije FTVBIH govorila o problemimam u dzematu Piljuzici,vec clanovi dzemata piljuzici.2)ako vec pozivate investitore i kad im budete pokazivali tesanj,ne zaboravite im pokazat hotel gdje ce da prenoce i odmore.3)vi sluzite gradjanima opstine Tesanj a ne oni vama.4)neuspijesno prikrivate raskol u vasoj politickoj partiji,i udarate druge partije po usima kada nisu istog misljenja.5)dobili ste priznanje za naj nacelnika,cestitka,ali zar vas nije sram primit to kada vise izdvajate novaca za pse lutalice,nego djeci sa posebnim potrebama,mene bi bilo iskreno sram.6)poslije toliko posla kojeg ste obavili mislim da bi slijedece godine trebali da odete na dugi,dugi godisnji odmor…7)znam da necete nista uvazit,al eto makar sam uzivao dok sam pisao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *