Učenici OŠ „Huso Hodžić“ u posjeti preduzeću „Omorika-reciklaža“

Dana 13.12. 2011. godine učenici Ekološke sekcije naše škole posjetili su preduzeće za reciklažu plastike „Omorika-reciklaža“ u Doboju. Edukativnoj posjeti ovom preduzeću prisustvovali su učenici, predstavnici Ekoloških sekcija svih škola općine Tešanj u prisustvu nastavnika, voditelja istih. Obišli smo pogone prerade PET ambalaže, pored nekih mašina za preradu smo se i fotografisali, a radnici su nam pokazivali postupak obrade PET boca, tzv.recikliranje. Raduje me što sam imao priliku vidjeti mjesto na koje odlaze sve naše prikljupljene boce koje bi, da nije ovog preduzeća, i dalje narušavale prirodni izgled naših potoka, rijeka i drugih prirodnih ljepota – kazao je član Ekološke sekcije naše škole, Harun Kašibović.

OMORIKA-RECIKLAŽA je jedino i najveće preduzeće u domenu reciklaže plastike u BiH. Recikliraju i rade finalizaciju otpadne ambalaže plastike u količini od 10.000 tona godišnje.
Preduzeće vrši otkup, preradu i finalizaciju PET ambalaže, a time otpadna PET ambalaža, kojoj bi trebalo i do 1000 godina da se razgradi, postaje nov proizvod. Sortirane, mljevene, oprane i osušene PET boce postaju PET flex, koji se upotrebljava kao sirovina za proizvodnju R- PET-a, poliester vlakna i PET traka.

Raduje nas što smo i mi, učenici, značajna karika u lancu očuvanja prirode, jer prikupljanjem PET ambalaže u školama na području naše općine pokazujemo da je Tešanj zaista sredina ekološke svijesti.

Novinarska sekcija

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *