ŽENSKI SUD – feministički pristup pravdi

Centar za pravnu pomoć ženama Zenica i INFOTEKA Zenica, dana 26. decembra 2011. godine u Tešnju organizovali su javnu prezentaciju – Predstavljanje Inicijative za organizovanje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju.

Krajem 2010. godine članice Inicijativnog odbora u sastavu: Žene ženama, Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora (Crna Gora), Centar za ženske studije i Centar za žene žrtve rata, iz Zagreba (Hrvatska), Ženska mreža Kosova, Ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, pokrenule su zajedničku inicijativu o organizovanju Ženskog suda na prostoru bivše Jugoslavije.
Žene u crnom su nositeljke programskih aktivnosti u okviru regionalnog projekta “Ženski sud – feministički pristup pravdi”.

… Ženski sudovi nastaju unutar civilnog društva i društvenih pokreta, pružaju prostor ženama ne samo da svjedoče o svakodnevnom iskustvu nepravde, već i da stvaraju nove koncepte pravde i mira.
Ženski sudovi su prostor za glasove žena, za svjedočenja žena, ali i preuzimanje odgovornosti za pravdu, za orodnjavanje pravde, za kreiranje feminističkog modela pravde, podsticanja feminističke etike odgovornosti i brige, jačanja mreža solidarnosti, zajedničke izgradnje pravednog mira.

U okviru prezentacije prikazan je i polusatni dokumentarni film o iskustvima Ženskih sudova širom svijeta.

„Ženski sudovi su alternativni politički prostor-horizont koji nas poziva da osjećamo, mislimo, izazivamo, povezujemo se i djelujemo, sanjamo zajedno…“

(Korin Kumar, Indija)

URED ZA PRAVNU POMOĆ ŽENAMA TEŠANJ

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *