Bašićevi „Tragovi vremena“ posljednji sadržaj manifestacije „Dani grada Tešnja“

Okončana je manifestacija „Dani grada Tešnja“. Posljednji sadržaj manifestacija bila je promocija knjige prof. Esmira Bašića „Tragovi vremena“. Promocija je održana u prepunoj sali tešanjske „Opće biblioteke“. O knjizi „Tragovi vremena“ govorili su mr. Fatmir Alispahić, dr. Almir Fatić i autor prof. Esmir Bašić dok je u ulozi moderatora bio književnik Kemal Ljevaković.

Tragove vremena objavila je tešanjska „Opća biblioteka“, što je osma knjiga objavljena pod etiketom ove tešanjske JU. Kada gledamo u primjerima južnoslavenske publicistike, bošnjačka publicistika je u velikom zaostojanju, zbog toga što ne postoji razvijena kultura čitanja političkih tema u bošnjačkom narodu.

Ovo je jedan doprinos razvoju bošnjačke publicistike gdje primjer Esmira Bašića pokazuje kako iz jedne lokalne sredine, iz Tešnja, može se odgojiti autor, koji će na jedan poseban način tretirati lokalne i bosansko-hercegovačke teme. U knjizi „Tragovi vremena“ imamo ravnopravne teme koje se tumače u globalnom kontekstu. Na ovaj način dobili smo jednog novog svježijeg intrigantnog publicistu, koji na suveren način čita tešanjsku i bh. stvarnost. Rekao je mr. Fatmir Alispahić, jedan od recenzenata Bašićeve treće knjige. Do sada Esmir Bašić objavio je „Kriza morala mladih“ (2006.) i „Pedagoške ideje u dijelima Edhema Mulabdića” (2008.).

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *