HIFA OIL nastavila trend rasta

Na osnovu analize poslovnih rezultata zaključeno je da je u prošloj godini HIFA OIL nastavila trend rasta i da je ostvaren  rekordan plasman od preko 240.000 tona naftnih derivata distribuiranih u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. 

Činjenica da je održan trend rasta u izuzetno konkurentnom domaćem tržištu gdje su prisutni svi veliki  naftni distributeri iz regiona pokazuje da ispravno postavljen model poslovanja gdje je zadovoljstvo kupaca apsolutni prioritet prepoznat od strane tržišta. Pored tržišnog segmenta „bijelih“ derivata u kojem HIFA OIL učestvuje sa velikim udjelom, u segmentu „crnih“ derivata prvenstveno bitumena, zadržana je apsolutna liderska pozicija sa  100.000  tona distribuiranih širom BIH i regiona.

Protekla 2011. je godina nastavka značajnog širenja HIFA OIL-a u regionu pa je naša transportna flota na inotržišta plasirala oko 70.000 naftnih derivata  i to prvenstveno na tržišta Albanije i Kosova, zemalja koje su postale zemlje sa dinamičnim ekonomskim kretanjima, ali i Makedonije čiji put prema statusu kandidata EU otvara vrata većim investicionim projektima. Pored toga, Austrija je ostala tradicionalno tržište i na to tržište se isporučuju veće količine naftnih derivata.

Značajan udio distribuiranih količina isporučen je i u zemlje u susjedstvu odnosno Srbije, Hrvatske i Crne gore a tokom ove godine poslovanje je prošireno i u Bugarsku gdje količina isporučenih naftnih derivata prelazi 4.000 tona.

Prema analizi finansijskih rezultata linearno povećavanje poreskih obaveza na osnovu rasta cijena sirove nafte i derivata na tržištu je bio razlog da u protekloj godini HIFA-OIL uplati preko 130 miliona KM  poreskih obaveza a ukupna finansijska realizacija poslovanja završi sa 405 miliona KM.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *