Forum mladih SDP Tešanj: Saopćenje za javnost

Forum mladih očekuje pravovremenu i pravovaljanu reakciju nadležnih.

Forum mladih SDPBiH Tešanj izražava svoju zabrinutost zbog učestale prakse očite politizacije mladim ljudima na našoj Opštini.

Posebno zabrinjavajuća činjenica je da se to dešava i u institucijama u kojima je to, pa i zakonom zabranjeno.
Posljednji primjeri nam dolaze iz JU Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“ u kojoj profesorica Jasmina Deljkić , koja u SDA obnaša dužnost predsjednice Asocije mladih SDA Tešanj, koristeći svoj položaj, neometano promoviše stranku čiji je član.
Ovom prilikom još jednom ukazujemo profesorici Jasmini Deljkić da je njeno ponašanje neprihvatljivo, te da ovim postupcima krši odredbe Zakona o srednjoj školi ZDK, tačnije član 40 ovog zakona koji glasi: “U školi je zabranjeno djelovanje političkih stranaka i njihovih podmladaka“.

Zabrinjavajuće je i ponašanje rukovodstva škole predvođenog direktorom Salkom Subašićem, koje nije poduzelo nikakve mjere kako bi spriječili ovakvo ponašanje, niti kaznilo odgovornu, iako je SDP i u ranijem saopćenjima ukazivao na ovu pojavu, kao i druge stranke koje su na sjednicama OV Tešanj alarmirale na ponašanje navedene profesorice.

Obrazovne institucije trebaju da služe sticanju novih znanja, da pomognu izgradnji ličnosti mlade osobe, te da je pripreme za suočavanje sa životnim izazovima koji će uslijediti.
Obrazovne institucije imaju časnu i odgovornu misiju, zadatak stvaranja zdravih temelja našeg društva i upravo zato u ovim institucijama nema mjesta politici i politikanstvu.
Forum mladih SDP BiH Tešanj poziva sve učesnike u obrazovnom procesu da se klone ovih i sličnih postupaka, te da daju svoj doprinos napretku društva pridržavajući se zakonskih i moralnih normi.
Pozivamo i resornu ministricu Bernadetu Galijašević da postupi u skladu sa zakonom i svojim ovlastima te da spriječi ponavljanje ovakvih dijela u budućnosti, jer je upravo Ministrica ta koja je zadužena za provođenje zakona.
Očekujemo pravovremenu i pravovaljanu reakciju nadležnih.

Izvršni odbor Foruma mladih SDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *