Vijeće mladih općine Tešanj

 

U četvrtak 25.01.2012. godine održan je inicijativni sastanak s ciljem formiranja Vijeća mladih općine Tešanj. Inicijator sastanka je Ogrić Selvedin, predsjednik Udruženja mladih „OBALA“. UM „OBALA“ potpisalo je sporazum o saradnji sa Institutom za razvoj mladih „KULT“ Sarajevo u realizaciji projekta „Institucionalni dijalog između mladih i vlati kroz osnivanje Vijeća mladih“. „Vijeće mladih“ označava krovno udruženje mladih, zasnovano na dobrovoljnom članstvu omladinskih udruženja, a koje predstavlja interese mladih i omladinskih udruženja; (Član 4. Stav 3). Kako općina Tešanj ne posjeduje  registar omladinskih Udruženja, inicijatoru sastanka, a od strane općinskog službenika za mlade proslijeđen je spisak Udruženja koja se u nazivu povezuju sa omladinskim udruženjima. Ukupno je na sastanak pozvano 10 predstavnika omladinskih Udruženja. Na sastanku se pojavilo 5 predstavnika omladinskih Udruženja. Također, na sastanak je pozvan i službenik za mlade, ali je u zadnji tren otkazao svoj dolazak. Sastanak je bio informativnog karaktera, gdje se omladinskim Udruženjima predstavio razlog formiranja Vijeća mladih, kako se biraju organi upravljanja i šta Vijeće mladih znači za omladinska Udruženja općine Tešanj. Na sastanku su doneseni i zaključci:

1. Formiran je Inicijativni odbor koga čine sl. članovi:
1) Benjamin Alić – UM „Asocijacija mladih“ Šije
2) Kenan Korajlić – OU „Connect“ Novo Selo
3) Amin Bedak – UM „Vis“ Lepenica
4) Faruk Garić – OU „Univerzalna škola sporta“ Jelah
5) Selvedin Ogrić – UM „Obala“ Kraševo

2. Za predsjednika inicijativnog odbora izabran je Ogrić Selvedin,

3. Kako ne postoji općinski registar Omladinskih Udruženja, sva Omladinska Udruženja koja žele učestvovati u formiranju Vijeća mladih, dužna su Inicijativnom odboru, a najkasnije do 20.02.2012. godine dostaviti ovjerenu izjavu da su omladinska Udruženja, tj. da ispunjavaju uvjete Zakona o mladim FBiH član 4., stavovi 1. i 2.

Stav 1. „omladina“ ili „mladi“ su osobe u životnoj dobi od navršenih 15 do navršenih 30 godina starosti;
Stav 2. „omladinsko udruženje“ označava udruženje čije članstvo i organe upravljanje čine dvije trećine (2/3) mladih, čije su aktivnosti i statutarne djelatnosti većinom usmjerene na mlade, a koje se osniva, registruje, djeluje i prestaje postojati u skladu sa zakonom na osnovu kog je registrirano;

4. Uz ovjerenu izjavu od ovlaštene osobe za zastupanje Udruženja, potrebno je dostaviti i ovjeren spisak članova Upravnog odbora udruženja sa JMB.

Ovjerenu izjavu i spisak članova Upravnog odbora omladinski udruženja dostaviti predsjedniku inicijativnog odbora. Nakon registrovanja omladinskih udruženja, bit će održana skupština Vijeća mladih, gdje će biti izabrani organi upravljanja Vijeća mladih općine Tešanj. Za sve dodatne informacije, možete se obratiti predsjedniku Inicijativnog odbora na tel.:061/504-993 ili na mail:[email protected].

S poštovanjem!

Tešanj 30.01.2012.
Inicijativni odbor Vijeća mladih općine Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *