HIFA-OIL d.o.o. obilježila uspješno poslovanje u 2011. godini

HIFA–OIL d.o.o. Tešanj danas je obilježila uspješnu poslovnu 2011. godinu. Zahvaljujući jasnoj poslovnoj viziji ovo tešanjsko preduzeće postalo je prepoznatljivo kao najznačajniji domaći distributer naftnih derivata i, ujedno, pojedinačni lider u distribuciji naftnih derivata u Bosni i Hercegovini uopće.

 

 

HIFA – OIL 01.02.2002. – 01.02.2012.

Dana 1. februara 2002. godine osnovano je privredno društvo HIFA-OIL doo Tešanj. Osnivač i vlasnik društva, ujedno i Direktor je g. Izudin Ahmetlić. G. Ahmetlić je do prošle godine bio i Predsjednik asocijacije prometnika naftnih derivata Federacije BiH, a danas je njen Potpredsjednik. Inače je dipl.ing. agronomije ali ga je poslovna orijentacija odvojila od struke koja mu je zasad samo hobi.

Danas, 1. februara 2012. godine, navršava se deset godina poslovanja HIFA-OIL koja je, zahvaljujući jasnoj i realiziranoj poslovnoj viziji prepoznatljiva kao najznačajniji domaći distributer naftnih derivata i, ujedno, pojedinačni lider u distribuciji naftnih derivata u Bosni i Hercegovini uopće.

10 godina poslovanja HIFA-OIL karakterizira nekoliko bitnih momenata koje treba istaknuti:

1.    Legalnost poslovanja

HIFA-OIL je tokom svih 10 godina poslovala isključivo uvažavajući zakonske norme i bez ijednog izuzetka. S obzirom da je ovaj posao bio jedno vrijeme područje nelegalne trgovine, zapravo sve do inauguracije PDV-a, želimo istaknuti da niti jedna od 56.009 cisterni koje su distribuirane u režiji HIFA-OIL doo Tešanj zaključno s krajem 2011.g. nije prodata mimo legalne procedure. U prilog tome su svi zapisnici poreskih organa, a u posljednje vrijeme Uprave za indirektno oporezivanje, a konkretan rezultat legalnog rada HIFA-OIL je uplaćenih 794,4 miliona KM u budžet države. Dakle, HIFA-OIL je sve ove godine sudjelovala u reguliranju tržišta naftnih derivata.

2.    Linija lakih (bijelih) i Linija teških (crnih) derivata

Dva su ključna područja distribucije u kanalima HIFA-OIL: Linija lakih derivata (pogonskih goriva) i Linija teških derivata (bitumeni i mazuti). Distribucija lakih derivata je učestvovala sa 69,5% u ukupnim količinama ili 38.950 cisterni, a teških derivata preostalih 30,5% ili 17.059 cisterni u naznačenom periodu 2002-2011. Cjelokupna paleta naftnih derivata koju u svojim kanalima distribucije ima HIFA-OIL garancija je našim kupcima i poslovnim partnerima da po konkurentnim uslovima mogu dobiti sve na jednom mjestu.

3.    Kvalitet

HIFA-OIL je u periodu 2002-2012 najveću pažnju posvetila kvalitetu naftnih derivata koje distribuira do krajnjih korisnika. Isključivo derivati najveće kvalitete su mogli biti predmet distribucije tako da svi naši poslovni partneri znaju da je kvalitet naftnih derivata koje u svoje kanale distribucije uključi HIFA-OIL neupitan.
Također, HIFA-OIL je prva u BiH u ovoj branši implementirala međunarodni standard ISO 9001/2000 što ukazuje na internu odgovornost u vođenju poslovnih procesa.
Kvalitet je naša referenca koju u kontinuitetu nudimo našim poslovnim partnerima.

4.    Orijentacija prema kupcima

HIFA-OIL s najvećom pažnjom brine i potrebama i zahtjevima svojih poslovnih partnera. Danas ih je više od 200 što na domaćem što na inostranim tržištima. Poslovni partneri HIFA-OIL znaju da u nama imaju pouzdanog i fleksibilnog distributera koji je i u najtežim vremenima u mogućnosti odgovoriti i najsuptilnijim zahtjevima i potrebama tržišta.

5.    Kontinuiran rast

Tokom svih ovih godina (izuzev 2005.) HIFA-OIL je bilježila rast prodaje naftnih derivata i ukupnog prihoda. Tako je npr. 2002.g. završena sa ukupnim prihodom od 26,5 miliona KM, a 2011. sa 404,8 miliona KM. Agregatno, u 10 godina poslovanja, HIFA-OIL je napravila ukupan promet od 2,047 milijardi KM.
Količinski, u 2002.g. je prodato 29,3 hiljade tona naftnih derivata, a u 2011.g. 241,3 hiljade t naftnih derivata. Ukupno, za 10 godina, 1,38 miliona tona. Od 1.188 cisterni u 2002.g. do 9.521 u 2011.g. sa ukupno 56.009 cisterni u svih ovih 10 godina.

D-1. Distribuirane količine naftnih derivata u periodu 2002-2011 (u tonama)

 

6.    Izvoz

Sve do 2009.g. uobičajeno je bilo da se u BiH uvoze naftni derivati. HIFA-OIL je prepoznala momenat i sredinom 2009.g. okrenula novu stranicu – izvoz, prije svega, bitumena na treća tržišta. Danas je HIFA-OIL jedan od najznačajnijih distributera bitumena u Albaniji i Kosovu, a veoma značajan distributer u Makedoniji, Crnoj Gori te dijelom Bugarskoj i Hrvatskoj. Ukupno je u proteklih tri godine izvezeno 117 hiljada tona uglavnom bitumena što je podatak koji zaslužuje pažnju.

7.    Osnovne karakteristike organizacijske kulture u HIFA-OIL

Pored navedenog važno je istaknuti da našim poslovnim partnerima stavljamo na raspolaganje i slijedeće kvalitete u našem poslovanju:

•    fleksibilnost spram zahtjeva i potreba naših kupaca;
•    efikasnost  po modelu one stop shop;
•    jednostavnost i brzina donošenja poslovnih odluka;
•    profesionalan menadžment i radno osoblje;
•    podređenost datim obećanjima i kreiranim poslovnim ciljevima;
•    poslovni kredibilitet.

 

 

HIFA – OIL: VIZIJA ZA NAREDNI PERIOD

Veoma je teško precizno postaviti ciljeve, pogotovo na dugoročnim osnovama, u branši u kojoj se nalazimo. Ovo je možda najturbulentnije tržište u BiH, i svaka ambicija koja je zasnovana na višegodišnjem pozicioniranju, nalikuje više imaginaciji i lijepim željama.
Ipak, određena orijentacija postoji i nju možemo sažeti u tri nivoa:
1)    HIFA-OIL će nastojati zadržati lidersku poziciju u distribuciji naftnih derivata u Bosni i Hercegovini rukovodeći se osnovnim postavkama i načelima svog funkcioniranja;
2)    HIFA-OIL će investirati u dalji razvoj izvozne orijentacije proširivanjem svog djelovanja na nove zemlje, ali i širenjem udjela u postojećim;
3)    HIFA – OIL će aktivno sudjelovati u (najavljenoj) prodaji OMV-ovog lanca benziskih pumpi.

 

 

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *