Odluke Vlade Kantona sa 52. sjednice

Na jučer održanoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona razmatrano je redefinisanje odnosa između Zeničko-dobojskog kantona i privrednog društva „RMK Promet“ Zenica u vezi sa korištenjem dijela poslovne zgrade za potrebe Vlade, ali i druga pitanja. Imajući u vidu da je postojeći ugovor iz 2002. godine, prema mišljenju Vlade Kantona neodrživ, to je predloženo da se sa RMK Prometom sklopi novi ugovor. Izmjene u odnosu na postojeći ugovor odnose se uglavnom na preciziranje stvarne površine poslovnog prostora koji koristi Vlada za svoje potrebe,  cijene zakupa prostora, te drugih odredbi ugovora o korištenju prostora. Novim ugovorom bit će ostvarena znatnija ušteda u sredstvima koja se izdvajaju za zakup poslovnih prostorija u zgradi RMK Prometa. Također, pokrenut će se postupak podjele kapitala privrednog društva „RMK Promet“ u kome je Vlada kantona 60.–postotni vlasnik dioničkog kapitala.

Na ovoj sjednici Vlada Kantona vratila je na doradu Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za period januar – decembar 2011. godine.

Po osnovu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite kojom je naloženo vladama kantona i općinama da  sredstva od posebnih naknada, koja se koriste za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, stave na raspolaganje za saniranje posljedica snježnih padavina, Kantonalna uprava civilne zaštite sačinila je informaciju o poduzetim aktivnostima i prezentirala je Vladi na jučerašnjoj sjednici. S obzirom na činjenicu da u Zeničko-dobojskom kantonu nije bilo nenamjenskog trošenja ovih sredstava, to će se ona utrošiti shodno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net