Održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o radu

Održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o radu

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana javna rasprava o usvojenom „Nacrtu Zakona o radu Federacije BiH“. Na javnu raspravu bili su pozvani svi zastupnici u Zastupničkom domu i Domu naroda Federacije BiH sa područja Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici političkih stranaka, predstavnici resornih kanotnalnih ministarstava i uprava, zatim  udruženja poslodavaca, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, načelnici općina, predstavnici privrednih subjekata te Kantonalne službe za zapošljavanje, sindikalne organizacije i brojni drugi subjekti. Raduje činjenica da se javnoj raspravi odazvao solidan broj preduzeća, poput „Preventa BiH“, „Ekor komerca“, „Babić Biss toursa“, „Inter-coma“, „Računovodstva“ d.o.o.  i drugih,  ali su, nažalost, izostali predstavnici najvećih kompanija, poput Arcelor Mittala, Heidelberg Zementa i Natron Hayata.

Pozdravljajući prisutne, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak kazao je da je ova javna rasprava od izuzetne važnosti za ne samo za  reguliranje oblasti rada i radnih odnosa već će od toga, koliko dobra budu rješenja, ovisiti i proces rada i privređivanja, kako u Federaciji BiH, tako i u Zeničko-dobojskom kantonu. „Mi želimo da damo takva rješenja koja će biti na korist i u interesu građana i radnika Zeničko-dobojskog kantona“. On je napravio usporedbu sa Zakonom o državnoj službi koji uređuje rad i radne odnose u organima uprave te istakao da ga raduje velika posjećenost ovoj javnoj raspravi što svjedoči da su privrednici zainteresirani za nova zakonska rješenja u ovoj oblasti.

Riječi premijera Plevljaka potvrdio je sa svoje 32 iznesene primjedbe na Nacrt Zakona o radu, Edin Mehić, iz firme „Računovodstvo“, a Hamzalija Mandžukić ispred Privredne komore Kantona također je dao niz prijedloga za poboljšanje teksta ovog Zakona. Svoje prijedloge, primjedbe, ali i nedoumice oko primjene zakona iznijeli su i brojni drugi učesnici javne rasprave. Nakon okončanja ove javne rasprave, primjedbe i prijedlozi bit će dostavljeni predlagaču Zakona, a poslanici u federalnom Parlamentu, sa područja Zeničko-dobojskog kantona založit će se da ove primjedbe budu uvrštene u konačni tekst Zakona o radu Federacije BiH.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net