Saopćenje za javnost povodom najavljenog štrajka upozorenja zaposlenika u obrazovanju

Povodom najavljenog održavanja Štrajka upozorenja zaposlenika u obrazovanju na području Federacije BiH, dana 05.03.2012. godine održan je radni sastanak ministrice Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bernadete Galijašević i predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Selvedina Šatorovića i Dževada Hadžića, na kojem je razgovarano o razlozima organizovanja Štrajka upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama.

Tokom razgovora, dogovoren je nastavak socijalnog dijaloga sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona po svim otvorenim pitanjima, uključujući i aktivno učešće predstavnika obrazovnih sindikata u kreiranju Budžeta Kantona za 2012. godinu, kao i finalizaciju prethodno dogovorenih aktivnosti usmjerenih ka izradi jedinstvenih pedagoških standarda za osnovno i srednje obrazovanje na području cijele Federacije BiH.

Na ovom sastanku razmatrano je i ujednačavanje isplata plaća i drugih naknada, odnosno mogućnosti za jedinstveno finansiranje obrazovne djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Federacije BiH, što će svakako biti predmetom dodatnih analiza i razmatranja, kako od strane obrazovnih sindikata, tako i od strane Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH.

Press služba ZDK

 

O Tesanj Net