Obnovljeni razgovori o izgradnji operacionog i energetskog bloka Kantonalne bolnice Zenica

Obnovljeni razgovori o izgradnji operacionog i energetskog bloka Kantonalne bolnice Zenica

Jučer je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak na kome su premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, ministrica zdravstva Senka Balorda i direktor Kantonalne bolnice Zenica, Ibrahim Šišić razgovarali sa Herbertom Untersteinerom (Unterštajner), vlasnikom i direktorom austrijske firme „Odelga“ te Sigmundom Nemeti-jem, trgovinskim savjetnikom austrijske ambasade u BiH. Tema razgovora bila je pokretanje austrijskog kredita za realizaciju projekta izgradnje operacionog i energetskog bloka Kantonalne bolnice Zenica.

Na press konferenciji održanoj nakon sastanka, ministrica zdravstva Senka Balorda kazala je da su razgovori sa austrijskim partnerima o projektu vrijednom 14,5 miliona eura kojim bi se kupila oprema za operativni blok, intenzivnu njegu i grijanje Bolnice, bili ohrabrujući te da je ovo prvi korak ka konkretnoj realizaciji pomenutog projekta. Sada slijedi kratka revizija dokumentacije i ugovora prema ranijim zaključcima kantonalnog pravobranilaštva. Novi susret sa austrijskim partnerima, kazala je ministrica, planiran je već za desetak dana, a potpisivanje ugovora bit će najvjerovatnije za 9. maj  – Dan Evrope.

Direktor bolnice Ibrahim Šišić kazao je da je zadovoljan otvaranjem ovog procesa te da su na današnjem sastanku definisane ciljne tačke projekta. Kad je u pitanju građevinski dio radova, ranije je bilo dogovarano sa Razvojnom bankom kreditiranje ovih radova u iznosu od 11,5 miliona KM. Razgovori u tom pravcu će se nastaviti.

Herbert Untersteiner, vlasnik kompanije „Odelga“ koja isporučuje opremu najvećih svjetskih proizvođača istakao je da ova kompanija postoji 140 godina i ima veliko iskustvo u oblasti zdravstva. On je dodao da je „Odelga“ i ranije poslovala sa zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini te je tako učestvovala u opremanju i izgradnji tri bolnice u Mostaru i drugim gradovima BiH.

Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH istakao je da je Vlada Austrije već duže vremena angažovana na raznim vidovima pomoći našoj zemlji, pa će i ovog puta podržati  ovaj projekat te pružiti svu neophodnu podršku u realizaciji ugovora kojim bi se nivo usluga u zdravstvenim ustanovama u BiH podigao na veći nivo.

Da podsjetimo, ovaj projekat pokrenut još 2006. godine, ali je zbog određenih zakonskih nedorečenosti te brojnih administrativnih prepreka njegova realizacija tekla izuzetno sporo. Stoga je dogovoreno da se ponovno razmotre svi elementi ovog izuzetno vrijednog projekta čijom bi realizacijom Kantonalna bolnica Zenica postala moderan klinički centar, ustrojen po evropskim principima i standardima u oblasti zdravstva.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net