Uz osmijeh spominjem Tešanj

U Tešnju se svi smiju. Osim broja zaposlenih porastao je i broj privrednih subjekata. Tajna je u čovjeku koji njeguje disciplinu rada.

Piše: Arduana Kurić

Tragom informacije da je grupacija AS iz Tešnja dobila tender jednog poznatog svjetskog brenda za proizvodnju muških odijela, odlučila sam otići u ovaj grad.

Saznam i to da je posao uvjetovan otvaranjem nove fabrike, koja bi trebala zaposliti 500 ljudi. To stvara problem menadžmentu grupacije AS, koji ne zna kako u Tešnju naći 500 nezaposlenih!

Mislim da mi izvori pričaju vic, pa se nasmijem, onako nazor, čisto da ne iznevjerim očekivanja onog ko mi vic kazuje. A onda sam se smijala i u Tešnju. Neprestano. I oni koji su nas tamo dočekali bili su nasmijani. U Tešnju se svi smiju. Barem sam ja stekla takav dojam. A u gradu se dešavaju krajnje ozbiljne stvari.

Općina je prije rata zapošljavala 8.000 ljudi. Danas ih zapošljava blizu 11.000. Osim broja zaposlenih, porastao je i broj privrednih subjekata, a Općina se međuopćinskim teritorijalnim preuređenjem smanjila. Smanjio se i broj stanovnika.

Disciplina rada

Na pitanje u čemu je tajna, svi odgovaraju da je tajna u čovjeku. Čovjeku koji nije imao jednu Željezaru, Agrokomerc, UNIS, FAMOS… Čovjeku koji se morao osloniti na vlastitu kreativnost, te se odvažiti u realizaciji zamišljenih ideja, čovjeku koji njeguje disciplinu rada.

Ako želite biti biznismen koji smije odgovoriti na svaki telefonski poziv, svaki vam je dan ponedjeljak, kaže mi Izudin Ahmetlić, direktor HIFA Oila, jednog od ogranaka HIFA grupacije, koja je ostvarila više od 300 miliona eura obrta u prošloj godini.

Kada bismo godišnjem obrtu HIFA-e i grupacije AS dodali i obrt još samo jedne tešanjske firme s prosječnim profitom, dobili bismo iznos veći od budžeta države BiH. Pa se slatko ne nasmij!

Tešanj ima i jedan Artisan, tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnog namještaja, koja svoje proizvode plasira u Singapur, Finsku, Holandiju i Njemačku. U početku je to bio porodični biznis, kao i mnogi drugi u ovom gradu, ali ih je disciplina rada dovela u trenutnu poziciju.

Tešanj ima jednu od najkvalitetnijih voda na svijetu. Tešanjska voda “Esperanza” u februaru je drugi put zaredom proglašena najboljom vodom na svijetu. Ilustracije radi, poznati francuski Perrier ostao je na trećem mjestu. Ovo se takmičenje tradicionalno održava u Berkeley Springsu u SAD-u.

Tešanj ima načelnika koji mi je kazao da se pošten političar ne želi dugo zadržati na vlasti. On se neće naći na spisku svoje stranke na predstojećim općinskim izborima. Kaže, umoran je od politike. Načelnik Fuad Šušić uveo je elektronsku kontrolu svoje administracije. Ono što u pojedinim općinama traje do pet dana, u ovoj se završava za pet minuta. Nema, kaže, ni korupcije, jer se niko ne usuđuje uzeti mito svjestan činjenice da je obrada svakog predmeta transparentna.

Formula za uspjeh

Tešanj nema niti jednog studenta koji nije pokriven stipendijom.

Tešanj je čist grad. U njemu se djeca u osnovnim školama takmiče u prikupljanju plastičnih boca, a za novac koji dobiju od Omorike – firme za reciklažu i od Općine, za trud, opremili su sportske dvorane, kabinete za informatiku, obnovili rasvjetu.

Tešanj će uskoro imati i Abdulaha Sidrana. Mještani su mu kupili stan, odmah preko puta vječnog počivališta Muse Ćazima Ćatića. Njegov će zadatak biti da piše o Tešnju i da uživa.

Tešanj ima i formulu koja bi mogla biti primjenjiva i u drugim lokalnim zajednicama. Ali Tešanj, prije svega, ima čovjeka koji se, umjesto da krivi drugog za svoju situaciju, pouzdao u plodove znoja vlastitog.

Izvor: Al Jazeera

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *