Kultura rada ključ uspjeha u Tešnju

Lokalna ekonomija procvjetala zahvaljujući uspješnim biznisima, konkurentnim na svjetskom tržištu.
Općina Tešanj je prije rata zapošljavala blizu 8.000 ljudi, a danas ih zapošljava više od 11.000.

Porastao je i broj privrednih subjekata. Prije rata ovo područje je bilo interesantno stranim investitorima, a i danas se biznis na području ove općine usmjerava uglavnom prema izvozu.

Kako je iz Tešnja izvijestila reporterka Al Jazeere Arduana Kurić, ovaj grad je svijetli primjer uspjeha lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Grupaciju AS čini nekoliko uspješnih bh. brendova, a njima pripada i Napredak, tekstilna industrija koja svoje proizvode izvozi širom svijeta.

Širenje kapaciteta

Rusmir Hrvić, zamjenik direktora grupacije AS Jelah, pokazao je ekipi Al Jazeere tvornicu tekstila sa 320 zaposlenika, čiji radnici proizvode odjevne predmete za najveće svjetske brendove.
„Trenutno smo u fazi pregovora sa njemačkim partnerom oko proširenja kapaciteta za novih 500 uposlenika“, kazao je on.

Grupacija AS ukupno zapošljava blizu 1.000 ljudi. Osim tekstilnom industrijom, bavi se i proizvodnjom konditorskog programa. Iz ovog pogona izlazi 150 proizvoda, koji se prave uglavnom od domaćih sirovina.

„Svi radnici su osigurani, a ovo je najznačajnija tešanjska grupacija po broju zaposlenih. No, po prometu je to grupacija HIFA. Godišnji obrt HIFA-e je blizu 300 miliona eura“, kazala je Kurić.

Partnerski odnos

Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA Oila, kaže da je njegova firma u potpunosti spremna za velike utrke.
„U biznisima smo prešli granice ove zemlje i držimo da će sav taj odnos koji gradimo s prenošenjem na mlađe generacije tek u budućnosti napraviti pravi efekat u Tešnju”, tvrdi on.

HIFA zapošljava 325 ljudi. Ukoliko ovdje žele zadržati posao, moraju njegovati kulturu rada.
Fuad Šišić, načelnik Općine Tešanj, ističe da ljudi koji se bave biznisom u ovom gradu „danas teže ka izvrsnosti, ka najboljem kvalitetu, ka jednom partnerskom odnosu u kojem je važnija riječ nego ugovor”.

Kako je izvijestila Kurić, ova se općina obračunala s korupcijom na jednostavan način.

Uvedena je elektronska uprava kojom se nadzire rad općinskih službenika. Postupak koji se nekada rješavao za tri dana, sada se završava u roku od pet minuta, a u bilo kom trenutku načelnik može provjeriti efikasnost svoje administracije.

„Strateški pravci razvoja općine usmjereni su na obnovu kulturno-historijskog nasljeđa, razvoj ekološke svijesti, stipendiranje studenata. Ekonomski razvoj općine čini je primamljivom za strane investitore“, kazala je Kurić.

Izvor: Al Jazeera

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *